Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

ÎNTREBĂRI/RĂSPUNSURI DESPRE VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, va fi realizat în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, în scopul reducerii morbidității și mortalității provocate de COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și Ordinului MSMPS nr. 93 din 05 februarie 2021.

Astfel, recepționarea vaccinului împotriva COVID-19 va fi efectuată de către Agenția Națională pentru Sănătăte Publică, prin intermediul frontierei avia sau cea terestră. Depozitul național de vaccinuri va asigura păstrarea vaccinului în conformitate cu instrucțiunea vaccinului, la temperaturi de -60oC -90oC; -20 oC și +2 oC +8 oC. Traseul vaccinului în funcție de etape- anexa 3 din Ordinul MSMPS nr. 93.

În cadrul spitalelor republicane, municipale, raionale, departamentale, Centrelor de Sănătate raionale, Asociațiilor Medicale Teritoriale, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, vor fi organizate Puncte de Vaccinare, în funcție de numărul de persoane care necesită a fi vaccinate și disponibilitatea vaccinului. Lista instituțiilor medico-sanitare responsabile de vaccinare, conform etapelor și categoriilor de persoane stabilite în Planul național de imunizare împotriva COVID-19- anexa nr. 4.

La etapă I, se va vaccina personalul din cadrul secțiilor de reanimare ATI și secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19, ulterior lucrătorii medicali din asistența medicală primară, prespitalicească, spitalicească, servicii de stomatologie, farmacii, servicii de dializă, transfuzii și transplant, medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical, precum și personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.  Categoriile de persoane planificate pentru vaccinare, conform etapelor stabilite- anexa 2.

Conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice, departamentale și private sunt responsabili de activitățile de planificare, recepționare și gestionare a stocurilor de vaccin, monitorizarea efectelor adverse, evidența și raportarea datelor privind efectuarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Totodată, a fost instituit un Comitet  de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lângă MSMPS, care va coordona și supraveghea procesul de imunizare.

La moment, vaccinurile anti-Covid-19 sunt unul dintre cele mai solicitate produse la nivel global, iar companiile producătoare fortifică capacitățile de producere pentru a  face față cererii în creștere. Producerea vaccinurilor este un proces complex, care necesită timp și capacități suplimentare. Până când producătorii de vaccinuri nu vor pune la punct toate detaliile logistice și de producere în masă, producerea vaccinurilor va fi una mai lentă, sub necesitățile  la nivel global.

 

Disponibilitatea inițială, la nivel global, a vaccinurilor anti-Covid-19 este una redusă. Astfel, eforturile campaniei de vaccinare vor fi concentrate pe consolidarea, fortificarea, pregătirea sistemului medical și protejarea celor mai vulnerabile grupuri.

În fază inițială, grupurile țintă sunt personalul medical și persoanele din grupurile de risc. Prin vaccinarea personalului medical, sistemul de sănătate va putea să acorde toată atenția pentru tratarea fiecărui pacient infectat cu Covid-19, și în același timp să nu se expună riscului de a se infecta și a face boala într-o formă severă. Acest lucru va permite personalului medical să salveze și mai multe vieți, inclusiv viața medicilor și asistenților medicali, care lucrează de la începutul pandemiei în prima linie.

Vaccinarea persoanelor din grupurile de risc, îi va proteja de infecție, de formele severe de boală, care necesită spitalizare și, desigur, de urmările grave provocate de Covid-19, care pot cauza inclusiv decesul. Vaccinarea persoanelor vulnerabile va duce la scăderea considerabilă a numărului de decese și va reduce din presiunea enormă la care este supus zilnic sistemul medical.

 

Odată ce disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri autorizate și achiziționate crește, vaccinarea va fi realizată pentru un grup mai mare de populație,  pînă la imunizarea tuturor celor, care și-au exprimat dorința de a se vaccina. 

Grupurile țintă ale campaniei de vaccinare au fost stabilite conform recomandărilor globale (epidemiologice, medicale, etice) ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). Prioritatea va fi acordată următoarelor grupuri:

 

 • Lucrătorii medicali /sau Lucrătorii din domeniul sănătății.
 • Personalul și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.
 • Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit).
 • Persoanele cu comorbidități.
 • Lucrătorii din domeniul social.
 • Lucrătorii din domeniul educației.
 • Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.
 • Populația generală, indiferent de vârstă, care nu s-au regăsit în grupurile prioritare.

Campania națională de vaccinare va avea 3 etape, acestea fiind stabilite în baza disponibilității vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova:

 • Etapa I, disponibilitate foarte limitată a vaccinului (vaccinarea se va efectua la 1-10% din populația totală).
 • Etapa II, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată (vaccinarea se va efectua la 11-20% din populația totală a țării).
 • Etapa III, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată (vaccinarea se va efectua la 21-50% din populația totală a țării) și vaccinarea altor categorii din populația generală, care nu au fost acoperite anterior.

Etapa 1 va avea o durată de aproximativ 2 luni și va acoperi vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, a personalului și a beneficiarilor din cadrul Azilelor și Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.

                           
Inițial, vor fi vaccinați un număr aproximativ de 7000 persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și ATI și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19. După aceasta, procesul de vaccinare va fi extins pentru aproximativ 53.000 de persoane, care activează în sistemul de sănătate, în următoarea prioritate:

 

 1. Personalul din asistența medicală primară.
 2. Personalul din asistența medicală urgentă prespitalicească.
 3. Personalul medical din cadrul asistenței medicale spitalicești.
 4. Personalul din serviciile de diagnostic și laborator.
 5. Personalul din serviciile stomatologice.
 6. Personalul din farmacii.
 7. Personalul din serviciile de dializă, transfuzii și transplant.
 8. Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical.
 9. Personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.


Ulterior, etapa 1 va cuprinde 1.500 de persoane care se numără printre personalul Azilurilor și Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată  și 18.450 de beneficiarii ale acestora și următoarele grupuri țintă:

 1. Personalul din cadrul centrelor de plasament cu profil medico-social.
 2. Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu.
 3. Asistenții sociali comunitari.
 4. Personalul din cadrul instituțiilor balneo-sanatoriale, de reabilitare și recuperare.

În total, în prima etapă de vaccinare vor fi vaccinați peste 78.000 persoane.

 

Etapa a 2-a de vaccinare va avea o durată de 3-6 luni, în dependență de disponibilitatea vaccinurilor anti-Covid-19. În această etapă, campania de vaccinare va fi extinsă pentru următoarele grupuri țintă:

 1. Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și comorbidități (grup cu risc sporit).  Aproximativ 550.000 de persoane.
 2. Persoanele cu comorbidități.  Aproximativ 275.000 de persoane.
 3. Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.  Aproximativ 53.000 de persoane.
 4. Lucrătorii din domeniul educației.  Aproximativ 108.000 persoane.
 5. Personalul din cadrul serviciilor sociale.  Aproximativ 2000 de persoane.


Ultima etapă a campaniei de vaccinare va acoperi populația generală, care nu a fost vaccinată în primele două etape de vaccinare.

 

Cât timp va dura fiecare etapă de vaccinare?


Atunci când vorbim despre durata fiecărei etape de vaccinare, trebuie să ținem cont de un șir de factori care pot influența procesul de vaccinare.

 1. Capacitatea de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID-19 a Republicii Moldova. Aici este important să menționăm că instituțiile responsabile au întreprins pașii necesari pentru a asigura țara în primă fază cu un număr suficient de doze de vaccin, pentru a începe campania de vaccinare. Primul lot de vaccinuri urmează să ajungă în prima parte a anului 2021. În același timp, trebuie să luăm în calcul că, la moment, vaccinurile anti-Covid-19 sunt unul dintre cele mai solicitate produse la nivel global. Iar companiile producătoare nu pot face față cererii în creștere, pentru că producerea vaccinurilor este un proces complex, care necesită timp și resurse.
 2. Capacitatea de vaccinare a țării. Odată cu aprobarea Planului Național de imunizare anti-Covid-19, autoritățile responsabile au pornit procesul de identificare și instruire a personalului medical, care va realiza vaccinarea. Având în vedere că sistemul de sănătate din Republica Moldova dispune de resurse umane limitate, care pot fi detașate exclusiv pentru realizarea vaccinărilor, pentru că sunt antrenate zilnic în gestionarea pandemiei provocate de Covid-19, acest lucru poate fi un factor de risc, care poate încetini procesul de vaccinare.

 

 1. Rata de acceptare a vaccinului. Conform studiului – „Viziuni  comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova”, realizat de Biroul regional al OMS pentru Europa și Biroul OMS din Republica Moldova, rata de acceptare a unui vaccin anti-Covid-19 de către populația Republicii Moldova este de 31%. Acest indice a rămas neschimbat pe parcursul celor trei valuri de cercetare și este foarte mic, în comparație cu rata de acceptare înregistrată în alte țări.  De asemenea, 70% dintre respondenții studiului sunt îngrijorați de siguranța vaccinării și doresc o asigurare, că vaccinul a fost utilizat de mult timp, fără efecte secundare. E posibil că, ezitarea de a se vaccina poate fi asociată cu lipsa vaccinului la momentul realizării studiilor sau accesului limitat la informații despre beneficiile vaccinării anti-Covid-19. Atitudinea sceptică a populației față de vaccinarea anti-Covid-19 este un factor de risc, care poate afecta mersul campaniei de vaccinare și asigurarea unei imunități colective.

 

Prima etapă, care prevede vaccinarea a peste 70.000 lucrători medicali, lucrători și beneficiari ai Azilurilor și Centrelor de plasament, se va desfășura timp de 1,5-2 luni. Cea de-a doua etapă, care va include adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu comorbidități, angajații din domeniul afacerilor interne, educației și serviciilor sociale, se va desfășura timp de 3-6 luni. Iar ultima etapă a campaniei de vaccinare, care va include populația generală va dura până în momentul atingerii imunității colective

În perioada 20-21 iulie, specialiștii epidemiologi din țară au participat la consultări cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), unde au fost discutate aspectele dezvoltării, producerii, testării și livrării vaccinurilor anti-COVID-19.  Ca urmare a discuțiilor, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a expediat o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul COVAX, iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile anti-COVID-19. 


COVAX este o inițiativă globală, care are drept scop accelerarea dezvoltării și fabricării vaccinurilor anti-Covid-19 și garantarea accesului echitabil la vaccinuri anti-COVID-19, gratuit pentru 20% din populație pentru 92  țări, care sunt parte a inițiativei.

Din momentul acceptării Republicii Moldova în program, specialiștii din țara noastră au fost în discuții continue cu reprezentanți COVAX și ai Organizației Mondiale a Sănătății pentru a asigura țara cu vaccinuri anti-COVID-19.

 

La data de 7 Decembrie 2020, MSMPS a transmis în termenii stabiliți „Partea A” a cererii pentru vaccinul anti-COVID-19 către COVAX, perfectată în colaborare cu OMS și UNICEF, care cuprinde datele generale, estimările privind populația țintă pentru vaccinare, posibilitatea de accesare a prețurilor preferențiale, caracteristicele vaccinurilor, domeniul de aprobare a vaccinului, gestionarea evenimentelor adverse și capacitatea lanțului frigorific. 

 

Varianta preliminară a fost transmisă de către MSMPS către NITAG (Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor) și în urma consultărilor cu OMS și UNICEF a fost elaborată varianta finală a documentelor necesare pentru solicitarea vaccinului anti-COVID pe platforma COVAX, inclusiv și ”Partea B” a cererii care include specificațiile generale de semnare cu producătorul de vaccinuri. Cererea cu ambele compartimente A și B a fost semnată de către MSMPS și Ministerul Finanțelor la data de 30 decembrie 2020 și a fost transmisă către COVAX. Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20% oferite gratuit și 30% prin intermediul mecanismului de partajare a costurilor cu prețuri preferențiale, acordate Republicii Moldova. 

Cea mai importantă sursă de asigurare a țării cu vaccinuri anti-COVID-19 va fi platforma COVAX, fiind un mecanism internațional supravegheat de cele mai importante autorități de sănătate din lume. Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID-19 și prin intermediul donațiilor din partea statelor partenere. La moment, Republica Moldova va beneficia de o donație de circa 200.000 de doze de vaccin din partea României.

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. MSMPS a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX, la data de 30 ianuarie. Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial. 


De asemenea, în baza necesităților de vaccin anti-COVID-19 a Republicii Moldova și odată cu mărirea disponibilității vaccinurilor anti-COVID-19 la nivel global, Republica Moldova va negocia achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19 direct cu producătorii.

COVAX este o inițiativă globală, care are drept scop accelerarea dezvoltării și fabricării vaccinurilor anti-Covid-19 și garantarea accesului echitabil la vaccinuri anti-COVID-19, gratuit pentru 20% din populație pentru 92  țări, care sunt parte a inițiativei. COVAX este gestionată de către Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Antiepidemică (CEPI).

 

COVAX este o platformă care sprijină cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri anti-COVID-19. Totodată, COVAX are și rolul de negociere a prețurilor cu producătorii. Scopul inițial este de a avea la dispoziție 2 miliarde de doze, disponibile până la sfârșitul anului 2021, care ar trebui să fie suficiente pentru a proteja personalul medical din prima linie, din țările participante, precum și persoanele vulnerabile și pe cele din grupurile de risc.

 

COVAX identifică potențialele vaccinuri și colaborează cu producătorii pentru a-i stimula să își extindă capacitatea de producție, înainte ca vaccinurile să primească autorizarea agențiilor responsabile. Acest lucru încurajează producătorii, care, de obicei sunt reticenți și nu riscă să facă investiții semnificative pentru extinderea capacităților de producere a vaccinului, până când nu primesc aprobarea pentru un vaccin. În contextul pandemiei actuale, acest lucru ar duce la întârzieri și, respectiv, la producerea unui număr mai mic de vaccinuri, odată ce vaccinurile sunt autorizate. 


În luna Iulie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a expediat o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul COVAX, iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova. În cadrul acestui program, Republica Moldova va beneficia de circa 1.4 mln doze gratuite, suficiente pentru a vaccina 700 mii persoane care reprezintă 20% din populația țării. De asemenea, alte 2.074.742 de doze suficiente pentru a vaccina încă 30% din populație sau peste 1.037.371 de persoane, vor fi disponibile pentru țara noastră la prețuri preferențiale, prin mecanismul de partajare a costurilor.

 

 

Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă. La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și viața altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional. 

Persoana care dorește să fie vaccinată, o poate face indiferent de timpul trecut după suportarea bolii. Vaccinul administrat persoanelor ce au suportat boala în forma asimptomatică nu duce la dezvoltarea reacțiilor adverse. În studiile clinice, a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea supraveghea posibilitatea apariției reacțiilor adverse. Persoana care a fost infectată cu COVID-19, dezvoltă o imunitate de scurtă durată care poate varia între 3-6 luni, în funcție de forma bolii suportate, iar vaccinarea împotriva infecției COVID-19 dezvoltă o imunitate cu durată mult mai îndelungată și stabilă.


Autoritățile de sănătate, responsabile de procesul de certificare a vaccinurilor anti-Covid-19, nu recomandă testarea persoanelor la Covid-19 sau testarea la prezența anticorpilor înainte de vaccinare, acest lucru nu va influența cu nimic acțiunea vaccinului, ci doar va încetini procesul de vaccinare. Respectiv, atât persoanele care au dezvoltat o formă asimptomatică, cât și persoanele care au trecut prin infecția Covid, sunt eligibile pentru vaccinare.  Aceasta nu este o practică nouă. De exemplu, vaccinurile împotriva rujeolei, varicelei și rabiei sunt administrate chiar și atunci când o persoană deja a fost infectată. În confirmarea celor spuse, în cadrul studiilor clinice realizate pentru vaccinul Pfizer, au fost incluse persoanele care au avut Covid-19, cele care nu au fost infectate și persoanele care au primit virusul în timpul studiului. Niciuna dintre aceste categorii nu a prezentat probleme post-vaccinare. Iar specialiștii nu au din acest motiv oarecare îngrijorări referitor la eficiența vaccinului.

Potrivit datelor oficiale, vaccinarea este contraindicată persoanelor care prezintă anamnestic de reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxia) la orice componentă a vaccinului. De menționat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 nu conține latex, conservanți sau urme de ouă, acestea fiind cele mai frecvente și reactive componente ale altor vaccinuri. Necesită mai multă precauție administrarea vaccinului la persoanele cu anamnestic de reacție alergică severă la orice vaccin sau terapie injectabilă intramusculară, intravenoasă sau subcutanată. Se recomandă, ca aceste persoane să fie supravegheate pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute după administrarea vaccinului, pentru a monitoriza apariția evenimentelor adverse imediate, în timp ce pentru persoanele fără anamnestic de reacții alergice, este suficientă o perioadă de aproximativ 15 minute. În același timp, experții vin cu recomandarea ca trusa cu tot necesarul pentru acordarea primului ajutor medical să nu lipsească din sala unde se realizează administrarea vaccinului.

 

Înainte să fie  administrat vaccinul, persoana va fi consultată de medicului de familie privind:

 • reacție alergică severă după orice alt vaccin injectabil administrat în trecut.
 • boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat dacă febra este scăzută sau este prezentă o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală.
 • un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid.

Contraindicații pentru vaccinare le au persoanele care prezintă:

 

 • Reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxie) după o doză anterioară de vaccin ARNm COVID-19 sau oricare dintre componentele sale.

Reacție alergică imediată de orice severitate la o doză anterioară a unui vaccin ARNm COVID-19 sau a oricăruia dintre componentele sale (inclusiv polietilen glycol și/sau polisorbat).

Persoanele cu infecție HIV, alte afecțiuni imunodeprimante, precum și persoanele care administrează careva terapii imunosupresive prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2. În prezent nu sunt date disponibile care stabilesc siguranța și eficacitatea vaccinului la această categorie de persoane. Dar, acest grup de pacienți pot administra vaccinul, dacă nu prezintă alte contraindicații. Deasemenea, trebuie luat în considerație că aceste persoane sunt potențiale pentru a dezvolta un răspuns imun redus, motiv pentru care trebuie să urmeze și celelalte recomandări de protecție față de infecția SARS-CoV-2. Vaccinul poate fi administrat și persoanelor care prezintă maladii subiacente, dar care nu au contraindicații la vaccinare. Studiile clinice de fază 2/3 realizate pe grupul de persoane cu comorbidități, inclusiv cele care prezintă un risc înalt de a dezvolta o formă severă de COVID-19, au demonstrat un profil de siguranță și eficacitate similară cu grupul de persoane fără comorbidități.

Actualmente, sunt acceptați pentru vaccinare doar copii cu vârsta de la 16 ani, în cazul administrării vaccinului Comirnaty (Pfizer) și copiii de la 18 ani, în cazul administrării vaccinului Moderna. Este important ca vaccinurile COVID-19 să fie temeinic testate la copii, deoarece nu putem presupune că vor acționa la fel ca și în cazul adulților. Acest lucru este foarte important, deoarece copiii nu sunt afectați în același mod de infecția cu COVID-19.

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. În consecință, există date incomplete cu privire la  vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Dar sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate.

 

Mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandări, ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup recomandat, să primească vaccinul anti-COVID-19,  dacă aleg să facă acest lucru.

 

În primul rând, unele femei însărcinate sunt expuse unui risc crescut de infectare cu COVID-19, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății sau cele cu anumite condiții de sănătate. În al doilea rând, femeile însărcinate sunt expuse un risc crescut de a dezvolta complicații, comparativ cu femeile  neînsărcinate, atunci când sunt infectate cu COVID-19.

 

Toate femeile însărcinate ar trebui să țină cont de aceste două puncte importante: Femeile gravide care decid să primească vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul lor. De asemenea, indiferent dacă o femeie însărcinată decide să se vaccineze sau nu, ea trebuie să respecte cu strictețe măsurile recomandate de sănătate publică.

 

Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin. Se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate. De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă.

Condițiile de călătorie în diferite țări sunt elaborate de autoritățile responsabile pentru situațiile de urgență. Fiecare țară va decide individual privind condițiile de intrare în țară, în funcție de Recomandările OMS. La moment, persoanele care au certificat de vaccinare împotriva infecției COVID-19 pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi necesar să stea în autoizolare.

Persoanele, care la moment sunt infectate cu Covid-19, fie urmează tratamentul la domiciliu sau într-o instituție medicală, trebuie să respecte toate măsurile de izolare până la finalizarea tratamentului prescris. După ce persoanele sunt declarate însănătoșite și nu mai trebuie să respecte măsurile de autoizolare, sunt disponibile pentru vaccinare.

 

Excepție sunt persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva Covid-19 au urmat terapia cu anticorpi. În acest caz, ele trebuie să aștepte încă 3 luni înainte de a fi vaccinate.

Vaccinurile ARNm sunt administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului, parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin. Este important să înțelegem, că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce din riscul de infectare și riscul de a face boala într-o formă severă. Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie în continuare să respecte toate măsurile de siguranță anti-Covid-19, recomandate de specialiști.

Studiile asupra coronavirusurilor au început după declanșarea epidemiei de SARS-CoV-1, înregistrată în 2002 și MERS în 2012. Cercetătorii și-au concentrat atenția asupra dezvoltării vaccinurilor anti-SARS și anti-MERS. Dat fiind faptul că, epidemia cauzată de aceste virusuri nu a determinat un impact atât de înalt la nivel mondial ca și infecția COVID-19, iar cazurile de SARS și MERS s-au diminuat considerabil, dezvoltarea vaccinurilor împotriva acestor infecții a fost stopată. Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19, cercetătorii au reluat acele studii, cu realizarea unor etape ale testărilor clinice concomitent, pentru a obține un vaccin eficient și sigur cât mai curând posibil.

În trecut, vaccinurile au fost dezvoltate printr-o serie de pași care pot dura mulți ani. Acum, având în vedere nevoia urgentă de vaccinuri COVID-19, investițiile financiare fără precedent și colaborările științifice au accelerat modul în care sunt dezvoltate vaccinurile. Aceasta înseamnă că unii dintre pașii din procesul de cercetare și dezvoltare au avut loc în paralel, menținând în același timp standarde clinice și de siguranță stricte.

Vaccinurile anti-Covid-19 au fost dezvoltate și testate conform tuturor standardelor medicale și științifice în baza cărora au fost dezvoltate și aprobate toate vaccinurile folosite pe larg. Majoritatea vaccinurilor au fost dezvoltate în colaborare cu instituții internaționale de sănătate și instituții guvernamentale din SUA și UE, astfel s-a asigurat respectarea tuturor rigorilor științifice.

Studiile clinice de faza 1 au avut loc pe câteva zeci de persoane pentru a testa siguranța vaccinului și dacă acesta generează un răspuns imun. În etapa 2 vaccinul a fost administrat unor grupe de câteva sute sau mii de voluntari studiindu-se dacă există posibile efecte secundare și cât de bine răspunde sistemul imun al voluntarilor vaccinați. Totodată, începând cu faza 2, testările clinice au început să se desfășoare în diferite țări și în diferite grupuri de vârstă, pentru a verifica siguranța și răspunsul imun în diverse grupuri de populație.

În baza rezultatelor pozitive ale primelor două faze, și după aprobarea de către autoritățile de sănătate publică, companiile au inițiat faza 3 de testare clinică. Această fază este cea mai importantă, ea determină eficiența și siguranța unui vaccin și rezultatele acestei faze stau la baza aprobării vaccinului de către autoritățile internaționale de sănătate. Pentru fiecare vaccin aprobat au avut loc testări clinice de faza 3 pe un număr de 20.000 – 45.000 de voluntari.

 

În faza 3 Pfizer și BioNTech au testat vaccinul anti-Covid-19 pe un grup de 43.500 voluntari, Moderna a testat vaccinul său în faza 3 pe un grup de 30.000 de voluntari, iar Johnson & Johnson testează vaccinul său pe un grup de 45.000 de voluntari.

Toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de către OMS au trecut toate etapele necesare de testare clinică. În cadrul acestor testări peste 40.000 de persoane au fost incluse în testările clinice ale fiecărui vaccin și în cadrul testelor clinice nu au fost înregistrate reacții adverse severe.

Vaccinurile produse de către Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care au fost aprobate spre utilizare de urgență au fost administrate de peste 50 milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.

În cadrul studiilor clinice au fost înregistrate unele evenimente adverse post imunizare. EAPI-urile minore, înregistrate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 sunt similare cu cele înregistrate și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare.

 

Au mai fost înregistrate alte EAPI minore, care includ: febra, frisoane, greața, artralgie (dureri în încheieturi). Până la moment, nu au fost raportate evenimente adverse severe.

Drept precauții/contraindicații generale pentru orice vaccin sunt posibile reacții alergice, inclusiv anafilaxie, la o componentă a vaccinului.

Monitorizarea  evenimentelor post-imunizare, se va efectua în conformitate cu  Ghidul de supraveghere a EAPI în Republica Moldova, și  conform Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale cu privire la funcționarea sistemului de evaluare a cauzalității și clasificare a evenimentelor adverse post imunizare. La apariția unui eveniment post-imunizare se îndeplinesc pașii descriși în Ghidul de supraveghere: se va completa o fișă care va descrie EAPI și se va transmite la ANSP. Fiecare EAPI va fi raportat, evaluat și clasificat conform procedurii stabilite.