e-newsletter   |   nr. 29 decembrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Studiul de supraveghere serologică, privind COVID-19 și hepatitele virale B și C, lansat în Republica Moldova

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În Republica Moldova a fost lansat un studiu ce va determina nivelul de răpândire a virusului COVID-19 şi a hepatitelor virale. Astfel, şase mii de persoane, de diferite vârste, vor fi testate la prezenţa anticorpilor în organism. Cercetarea va fi efectuată în 79 de instituţii medicale şi va fi coordonată de Agenția Națională de Sănătate Publică. Proiectul se desfăşoară cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Institutului Robert Koch din Germania.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Răspunsul național la pandemia COVID-19: bune practici și analiza provocărilor

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Republica Moldova este printre primele 4 țări din regiunea europeană a OMS în care au fost evaluate acțiunile de răspuns la pandemia COVID-19, conform celor 9 componente ale Planului de pregătire și răspuns (Country COVID-19 Intra-Action Review (IAR)). În perioada 1-4 decembrie 2020, experții Cartierului General OMS de la Geneva și cei de la Biroul Regional OMS pentru Europa, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și instituțiile subordonate au documentat cele mai bune practici și au evaluat provocările asociate cu managementul pandemiei.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Strategia Națională de Sănătate 2030, lansată spre consultări publice

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Guvernarea sistemului de sănătate, resursele umane în sănătate, finanțarea sistemului de sănătate, medicamente și dispozitive medicale, prestarea serviciilor de sănătate, sănătate publică. Sunt cele şase componente de bază pe care se axează Proiectul Strategiei Naționale de Sănătate 2030. Documentul prezintă viziunile strategice de dezvoltare a sistemului de sănătate din Republica Moldova pentru următorii 10 ani.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Alte 100.000 doze de vaccin antigripal au ajuns în țară

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Alte 100.000 doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova, dintre care 85.000 doze, în sumă estimativă de 550 mii dolari, au fost donate țării noastre de Centrul pentru Vaccinuri Echitate.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Stanislav Pivovarciuc: „Mi-ar plăcea ca moldovenii să fie mai buni cu persoanele cu dizabilităţi, să nu fie indiferenţi, să le ofere ajutor şi să nu discrimineze oamenii pe criterii de sănătate”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

A reuşit să treacă peste discriminare şi privirile răutăcioase ale celor din jur, doar pentru a-şi urma visul. Este exemplul demn de urmat a lui Stanislav Pivovarciuc, un tânăr cu dizabilităţi din Chişinău. De peste doi ani tânărul are un loc permanent de muncă, care îi asigură existenţa, dar şi interacţiunea cu cei din jur. În Republica Moldova sunt peste 175 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care peste 11 mii sunt copii.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Campania de informare: „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

După externare, pacienții care s-au tratat de COVID-19 pot avea dificultăți respiratorii, probleme legate de voce, atenție, memorie și gândire, lipsă de energie sau dificultatea de a gestiona activitățile zilnice în ritm obișnuit. Specialiștii afirmă că sănătatea la nivel psihologic începe de la recunoașterea nevoii de ajutor și susținere din partea celor apropiați, iar un plan de activitate zilnică ajută foarte mult la recuperare. Pentru a susține reabilitarea persoanelor care se recuperează după tratament, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”realizată în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Natalia Palamari: „HIV este doar o boală, care nu definește cine ai fost, cine ai devenit sau cine vei fi”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

De aproximativ 14 ani trăiește cu virusul HIV, dar continuă să se bucure de viață. Natalia Palamari era deja mama a trei copii când a aflat că este bolnavă. Recunoaște că inițial i-a fost frică, dar ulterior, a încercat să ajute persoanele care trăiesc cu HIV să-și accepte statutul și să facă față discriminării și provocărilor.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Ghid pentru jurnaliști și comunicatori: „Cum combatem stigmatizarea asociată cu COVID-19?”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Persoanele bolnave de COVID-19, jurnaliștii care au lucrat pe teren, persoanele plasate în carantină, familiile și prietenii celor infectați cu noul coronavirus au fost cele mai stigmatizate persoane în perioada pandemiei. Este concluzia ghidului pentru jurnaliști și comunicatori: „Cum combatem stigmatizarea asociată cu COVID-19?” Pentru a preveni astfel de situații, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul tehnic și financiar al Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății și Biroului ONU pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, a elaborat un ghid cu recomandări pentru scrierea materialelor de presă pe subiectul pandemiei.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser