e-newsletter   |   nr. 24 octombrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

COVID-19: Estonia, Germania, Banca Mondială, PNUD și UNFPA continuă să acorde suport sistemului de sănătate

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În preajma mai multor spitale sau instituții publice vor fi amenajate centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic. Estonia și PNUD au oferit Republicii Moldova un lot umanitar, în valoare de 50.000 de euro, ce conține patru corturi, patru aeroterme și cinci toalete ecologice. Totodată, Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a primit echipamente de protecție din partea Germaniei.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Dr. Adrian Belîi, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă: „Principala sursă de transmitere a COVID-19 o reprezintă tinerii infectați cu forme asimptomatice de boală, care nu respectă măsurile de protecție și pseudo-purtătorii de mască”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

De aproximativ opt luni își riscă viața împreună cu echipa de medici, asistente și infirmiere pentru a-i ajuta pe pacienții bolnavi de COVID-19. În această perioadă, a trecut prin grele încercări, însă a găsit forțe pentru a se lupta cu boala cu care se confruntă o lume întreagă. Vorbim despre șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Dr. Adrian Belîi. Cea mai mare dezamăgire a medicului este atunci când oamenii nu conștientizează pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus și continuă să neglijeze măsurile de protecție recomandate.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

COVID-19: Starea de sănătate nu trebuie să fie motiv de discriminare

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În cadrul Campaniei de informare privind reducerea stigmei, asociate cu COVID-19, a fost lansat spotul video „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea”. Campania a fost lansată de Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicii de la terapie intensivă vor coordona cazurile grave de COVID-19 prin intermediul platformei online de ghidaj tehnic

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Cazurile grave de COVID-19 vor fi coordonate de specialiștii secțiilor de terapie intensivă din instituțiile medicale republicane, municipale și raionale prin intermediul platformei online de ghidaj tehnic, în timp real, 24/24.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Cum are loc procesul de dezvoltare și testare a unui vaccin?

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În cadrul campaniei, „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, a fost lansat al treilea videografic, care explică cum are loc procesul de dezvoltare a unui vaccin și cum se testează acesta.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Sănătatea mintală: e timpul pentru investiții

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

La 10 octombrie marcăm Ziua mondială a sănătății mintale, care abordează în 2020 tema investițiilor sustenabile în domeniul sănătății mintale comunitare. Organizația Mondială a Sănătății estimează că necesitatea intervențiilor de sănătate mintală va crește considerabil în anii ce vor urma, din cauza complicațiilor provocate de pandemia COVID-19.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser