e-newsletter   |   nr. 23 septembrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

În unitățile teritorial-administrative cu grad de alertă „Cod Roșu” a fost instituită starea de urgență în sănătate publică

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Starea de urgență în sănătate publică va fi instituită în 26 de raioane şi municipii, din 1 octombrie. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu: „Mizăm pe implicarea activă a autorităților locale în gestionarea situației epidemiologice”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat, într-un interviu oferit în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat „MOLDPRES”, că recent, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis aprobarea Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), versiunea doi și s-a mers pe instituirea codurilor de alertă în sănătate pentru fiecare localitate în parte.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Marea Britanie, PNUD și OMS aprovizionează Moldova cu echipamente medicale esențiale în lupta cu noul coronavirus

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Marea Britanie susține răspunsul de urgență la criza COVID-19 pe ambele maluri ale râului Nistru, printr-o contribuție de 160.000 lire sterline, oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Organizația Mondială a Sănătății și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului sunt parteneri în derularea acestei inițiative. La 1 octombrie 2020, în Comrat s-a desfășurat o ceremonie de înmânare a donațiilor către spitalul raional „Isaac Gurfinkel”, unul din beneficiarii acestui suport.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicul epidemiolog Oxana Vrabie: „Lucrătorii medicali din Hîncești luptă cu abnegație în continuare”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Şi-a ghidat şi ajutat colegii să facă faţă crizei epidemiologice, declanșată de pandemia COVID-19 şi a fost alături de pacienţii infectaţi cu noul tip de coronavirus. De peste şase luni, medicul epidemiolog din cadrul spitalului raional Hîncești, Oxana Vrabie, este în prima linie de luptă cu pandemia. În această perioadă, a contribuit la tratarea a 210 oameni, care s-au reîntors în familiile lor şi care continuă să se bucure de viaţă.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Reabilitarea post-COVID-19 și dezvoltarea deprinderilor de autoîngrijiri

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Poziții care ușurează dificultățile de respirație, modele de exerciții fizice după externarea din spital, tehnici de recuperare a vocii și a funcției de înghițire a alimentelor. Sunt doar câteva dintre sfaturile care se regăsesc în broșura „Recomandări pentru dezvoltarea deprinderilor de autoîngrijiri în perioada de reabilitare după COVID-19”. Publicația a fost elaborată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa și este destinată adulților care au suferit de o formă gravă de COVID-19 și au fost spitalizați.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicul de familie, Petru Dodu: „Să fii în prima linie de luptă cu COVID-19 este cea mai eficientă modalitate de a ajuta pacienții”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Este alături de bolnavii din satele Rădeni, Greblești și Zamciogi din raionul Strășeni și îi ajută să treacă mai ușor peste simptomele virusului COVID-19. Pentru medicul de familie Petru Dodu, precum și pentru alți specialiști din țară, consultațiile medicale la telefon au fost o adevărată provocare în perioada pandemiei. Tânărul specialist recunoaște că, inițial, i-a fost frică de virusul care a îngrozit întreaga omenire, dar acum este încrezător că SARS-CoV-2 poate fi învins prin vigilență și disciplină.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Centrul de autoguvernare studențească inaugurat la USMF „Nicolae Testemițanu”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Noi oportunităţi pentru studenţii şi rezidenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Săptămâna trecută a fost inaugurat Centrul de Autoguvernare Studenţească, amplasat în Complexul Sociocultural Universitar. Viitorii medici vor avea posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile şi competenţele profesionale, dar şi să organizeze acțiuni ştiinţifice şi culturale.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser