e-newsletter   |   nr. 21 septembrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

UE, OMS și Banca Mondială – solidari cu Republica Moldova în lupta cu pandemia

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

356 concentratoare de oxigen au ajuns în spitalele din țară și au fost puse în funcțiune pentru a asigura fluxul continuu de oxigen pentru bolnavii de COVID-19. Dispozitivele medicale au fost livrate în Republica Moldova de Uniunea Europeană și OMS în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Totodată, echipamentele de protecție și dispozitivele medicale achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” au fost distribuite în toate instituțiile medicale.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Copiii hipoacuzici din Republica Moldova vor primi măști speciale

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Cu sprijinul Uniunii Europene, copiii hipoacuzici din Republica Moldova vor primi măști speciale, adaptate, astfel încât, să fie vizibilă mimica buzelor. Primul lot de măști a ajuns, săptămâna trecută, la Școala Specială nr.12 din Chişinău.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Eroii din prima linie în lupta cu COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Sunt mai puternici decât virusul care a îngrozit omenirea, chiar dacă lupta cu boala îi secătuieşte de puteri, sunt tot mai încrezători că efortul lor poate reîntregi familii, alina dureri şi readuce speranţă. Sunt mai convinşi ca niciodată că virusul poate fi învins prin implicare şi efort comun. Sunt ei, eroii în halate albe, care de peste şase luni, stau la straja sănătăţii publice. Eroii în halate albe sunt în primul rând oameni, care îşi doresc şi ei să fie alături de cei dragi şi să rămână sănătoşi.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Tatiana Știrbu, medicul infecționist care readuce zâmbetul pe chipul micilor pacienți

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În perioada pandemiei, cel mai greu i-a fost să le spună unor copii bolnavi de COVID-19 că părinții lor nu mai sunt în viață. Astfel au trecut ultimele luni din viața medicului infecționist de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, Tatiana Știrbu. Doctorul spune însă că fiecare viață salvată reprezintă o mică victorie care îi dă forță să vină la muncă dimineața și să-i ajute pe micii pacienți să se întoarcă în familiile lor.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Care sunt ingredientele unui vaccin?

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În cadrul campaniei, „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, au fost realizate patru videografice, care explică drumul pe care îl parcurge un vaccin, de la creare și testare, până la administrarea lui.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

112, ținta apelurilor false și abuzive

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Recepţionează zilnic sute de apeluri din partea celor care se află în situaţii de risc. Pe lângă programul încărcat de muncă, operatorii Serviciului de Urgenţă 112, sunt nevoiţi să facă faţă şi apelurilor false și abuzive. Mulți dintre cei care le cer ajutorul utilizează un limbaj dur, violent şi chiar jignitor. Specialiștii atenționează că aproximativ 60 % dintre apelurile la 112, sunt false, provocatoare sau non-urgenţe.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Starea de urgență în sănătate publică, prelungită

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 30 septembrie. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică. Totodată, sunt permise nunțile și cumetriile cu până la 50 de invitați.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser