e-newsletter   |   nr. 19 august 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Noul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a fost inaugurat în săptămână curentă la Chișinău. Acesta a fost creat cu sprijinul financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Noile prevederi de depistare şi tratament a cazurilor COVID-19 aprobate în Protocolul provizoriu

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Noua reglementare se regăsește în Protocolul provizoriu COVID-19, modificat în conformitate cu noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății şi rezultatele studiilor la nivel internațional. Decizia a fost luată după ce Organizația Mondială a Sănătății şi Centrul European pentru Prevenire şi Control al Bolilor au stabilit că, după suportarea COVID-19, pacienții nu sunt contagioși şi nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Lucrătorii medicali de pe ambulanțe: atacați de virus, epuizați de caniculă

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În timp ce termometrele indică temperaturi de peste 30 de grade, angajații de pe ambulanțe lucrează la 50 de grade. Îmbrăcați ore în șir în combinezoane, lucrătorii medicali vin din misiuni uzi până la piele, iar pentru a avea grijă de sănătatea altora, își pun în pericol propria viață. Pentru unii dintre ei, căldura a devenit mai periculoasă decât noul virus.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Școlile și grădinițele se vor redeschide din 1 septembrie

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Din 1 septembrie va fi reluat procesul de studii în instituțiile de învățământ, care vor trebui să se conformeze unor reguli și instrucțiuni stricte de activitate. Decizia a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Universitățile își vor începe activitatea mai târziu și treptat. Totodată, a fost aprobată decizia privind anularea obligativității de autoizolare pentru 14 zile a moldovenilor care vor reveni din statele aflate în așa-zisa zonă verde, cu incidență scăzută a cazurilor de COVID-19. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 septembrie.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

„Ai grijă de tine, ai grijă de mine!” – cu ajutorul unei piese muzicale, copiii vor adopta comportamente sigure în contextul redeschiderii școlilor și a grădinițelor

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, UNICEF și OMS, în colaborare cu Georgeta Voinovan și postul de televiziune Gurinel TV, au produs o piesă muzicală – „Ai grijă de tine, ai grijă de mine!” care îi va învăța pe copiii de vârstă preșcolară și cei din clasele primare să contribuie la prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în comunitățile lor și să rămână protejați. De la debutul pandemiei în Republica Moldova, aproape 2.000 de copii au fost bolnavi de COVID-19, peste 500 fiind sub vârsta de 5 ani.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

UNICEF a donat echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

100.000 de măști chirurgicale, 20.000 de viziere și 500.000 de perechi de mănuși. Echipamentele au fost donate de UNICEF și au ajuns la lucrătorii medicali și polițiștii de frontieră. UNICEF anunță că va continua să ofere echipamente de protecție individuală pentru lucrătorii din prima linie, atât din sectorul sănătății, cât și din alte domenii.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser