e-newsletter   |   nr. 18 august 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul! Este îndemnul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și al Agenției Națională pentru Sănătate Publică, care au lansat o campanie de informare în acest sens, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. Astfel, autoritățile și partenerii internaționali competenți își propun să informeze oamenii despre necesitatea vaccinării, să combată miturile și informațiile false.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicul epidemiolog, Alexei Ceban: „Vaccinarea protejează nu doar persoanele imunizate, dar și pe cele nevaccinate, prin crearea imunității colective”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

n primele șapte luni ale anului 2020, în Republica Moldova s-au înregistrat 17 cazuri de rujeolă, 29 cazuri de oreion și 60 cazuri de tuse convulsivă. În 2019, acoperirea vaccinală la copii, în primul an de viață, a constituit aproximativ 90%, în descreștere față de anii precedenți. În acest interviu, medicul epidemiolog, Alexei Ceban, ne explică care este importanța imunizării, inclusiv pe timp de pandemie.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

OMS și USAID au livrat autoclave pentru laboratoarele din țară

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

13 autoclave pentru asigurarea regulilor de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase au fost procurate și livrate, în această săptămânăm Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Natalia Chirilov: „Medicii mi-au salvat viața și copilul”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

COVID-19 i-a furat bucuria de a-și strânge în brațe bebelușul pe care l-a dus pe lume. Este povestea tragică prin care trece Natalia Chirilov, grav afectată de virusul SARS-CoV-2. După o perioadă chinuitoare de tratament, femeia de 38 de ani este acum în proces de reabilitare. Deși s-a născut prematur, băiețelul ei, Nichita, este perfect sănătos și se află în grija medicilor de la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău. Mama este nerăbdătoare să-l cunoască, dar și să-i vadă și pe ceilalți doi fii, de 10 și 13 ani, care o așteaptă acasă.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Donații pentru combaterea pandemiei COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Viziere de protecție, salopete medicale, halate impermeabile, măști medicale și mănuși de unică folosință. Toate ajutoarele au ajuns la medicii, asistenții medicali și infirmierele implicate în lupta cu virusul COVID-19. Donațiile vin din partea mai multor companii și asociații din țara noastră. Echipamente individuale de protecție au fost distribuite și serviciilor sociale „Locuințe protejate”.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Peste 5000 de medici de familie și asistenți medicali apără hotarele sănătății publice

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Îngrijirea pacienților şi oferirea ajutorului medical, indiferent de risc şi circumstanțe sunt prerogativele după care se ghidează zilnic medicii de familie și asistenții medicali de familie, care se află pe prima linie de luptă cu pandemia.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Șase Premii Naționale pentru medicină

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În acest an, Premiile Naționale în medicină vor ajunge la trei colective medicale și autorii a trei lucrări științifice. În total, vor fi acordate 14 Premii Naționale profesioniștilor care au înregistrat succese remarcabile în diverse domenii de activitate.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Grădinițele private și-au reluat activitatea

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Grădinițele private și-au reluat activitatea din 17 august. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică. Până la sfârșitul săptămânii, toate instituțiile educaționale trebuie să publice graficul și modelul după care vor activa.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser