e-newsletter   |   nr. 17 august 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Studiu: 80% dintre moldoveni sunt de acord să poarte obligatoriu masca în spațiile publice închise

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Șase din zece moldoveni consideră că virusul COVID-19 nu este periculos, iar 80% sunt de acord să poarte obligatoriu măşti în spațiile publice închise, transport și magazine. Este concluzia primului studiu care reflectă viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Cercetarea a fost lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Țigările nu vor mai fi expuse la vitrine

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Din 15 august 2020, intră în vigoare prevederilor Legii 278/2007 privind controlul tutunului și interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun, produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Irina Staver: „Mi-am petrecut rudele decedate pe ultimul drum pe internet”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Și-au petrecut rudele decedate din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 pe internet, în timp ce erau internați în spital din cauza virusului. Este povestea tragică prin care a trecut Irina Staver și cei doi copii ai săi, de 15 și 7 ani. Femeia din orașul Strășeni spune că virusul a afectat opt membri din familia sa, doi dintre care au pierdut lupta pentru viață.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Premii Naționale pentru medicină

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Șase din cei treisprezece laureați ai Premiului Naţional din acest an activează în sistemul sănătății. Comisia pentru decernarea distincțiilor a desemnat câștigătorii. Lista învingătorilor urmează a fi aprobată la una din ședințele Executivului.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Lilia Roșanu, moldoveanca care coase măști de protecție pentru copii din Viena

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Două mașini de cusut liniare, un surfilator, o mașină brother pentru stick-motive și personalizări, un fier de călcat, o masă de călcat şi una de croit. Toate dispozitivele fac parte din micul atelier al Liliei Roşanu din Viena, care în perioada pandemiei a confecţionat măşti pentru copii, dar şi pentru adulţi. Moldoveanca, originară din satul Colibaşi, Cahul, este stabilită de doi ani în Austria. A fost inspirată atât de solicitările ingenioase ale clienţilor, cât şi de noua viaţă pe care o purta sub inimă.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Agenția Medicamentului a mai aprobat un studiu clinic pentru tratamentul COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Un nou studiu clinic, destinat tratamentului infecției COVID-19, a fost aprobat de comisia specializată pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Cercetarea clinică se va desfășura la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” și Institutului de medicină urgentă din Chişinău.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Mai mulţi studenţi la medicină

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Dedicația eroilor în halate albe i-a motivat pe tinerii pasionați de medicină să aleagă acest domeniu. Anul acesta, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost depuse 1625 de dosare, adică cu o treime mai multe decât anul trecut.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser