e-newsletter   |   nr. 16 august 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Salariile angajaților din sistemul medical vor fi majorate cu 30%

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Salariile lucrătorilor din sistemul medical vor fi majorate cu 30% de la 1 septembrie 2020. Decizia a fost aprobată săptămâna trecută de Guvern. De această majorare vor beneficia medicii, administratorii instituțiilor medicale, personalul medical mediu și cel inferior.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Interviu cu Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, despre măsurile de protecție a populației în perioada pandemiei COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Majorarea salariilor angajaților din sistemul de sănătate, creșterea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei la 1300 lei, inclusiv pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei) și posibilitatea obținerii dreptului la pensie prin procură. Sunt câteva dintre măsurile întreprinse de autorități în domeniul social și medical. Mai multe detalii despre necesitatea și menirea acestor decizii aflăm de la Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

UE în sprjinul lucrătorilor medicali din Cahul, Ungheni și regiunea transnistreană

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Medicii din Cahul şi Ungheni au primit echipamente de protecţie pentru a răspunde eficient şi în siguranţă la pandemia COVID-19. Este vorba despre un lot de 2000 de halate impermeabile şi 1600 de costume de unică folosinţă, oferite de UNICEF şi PNUD din fondurile Uniunii Europene. Astfel, echipamentul va ajunge la aproximativ 580 de lucrători medicali din 100 de centre de sănătate şi oficii ale medicilor de familie. Ajutorul face parte din inițiativa UE „Solidaritate pentru Sănătate”.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Ministerul combate 10 falsuri şi mituri despre COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Miturile precum COVID-19nu există, autoritățile falsifică datele statistice sau noul coronavirus îşi pierde din putere, devin cu atât mai toxice cu cât ajung să fie crezute de mai mulți oameni. Cei care neagă gravitatea bolii și susțin teoriile conspiraționale au devenit din ce în ce mai vocali și au reușit să convingă o parte a populației că situaţia nu este atât de alarmantă și că recomandările medicilor sunt excesive. În acest număr al Buletinului Informativ al MSMPS, ne propunem să combatem 10 mituri despre COVID-19.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

COVID-19 prin ochii unui tată care luptă alături de copiii săi cu pandemia

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Cum e să muncești cot la cot cu fiica și ginerele în prima linie de luptă cu COVID-19? Cel mai bine poate să răspundă la această întrebare Oleg Crudu, coordonatorul Centrului COVID-19 din Chișinău, care a muncit, pe perioada stării de urgență, împreună cu fiica și ginerele său, ambii medici de profesie.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Săptămâna Mondială a Alăptării: susținem alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Alăptarea este benefică nu doar pentru bebeluș, dar și pentru mamă. Este mesajul principal transmis în Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată anual în perioada 1-7 august. Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

A fost reluată colectarea datelor în cadrul studiului „Generații și Gen”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Săptămâna aceasta a fost reluat procesul de colectare a datelor în cadrul Studiului demografic „Generații și Gen”, lansat în ianuarie 2020 și sistat temporar din cauza pandemiei. Cercetarea se realizează pentru prima dată în Republica Moldova și va oferi date statistice despre procesele demografice din țara noastră, în baza cărora vor fi elaborate politici demografice. Procesul de colectare are loc într-un format nou, fiind asigurate măsurile de protecție împotriva COVID-19.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser