e-newsletter   |   nr. 15 iulie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

COVID-19: OMS și USAID, SDC și UNFPA ajută Moldova în combaterea pandemiei

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

25 frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă au fost procurate și livrate, în această săptămână, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, ca parte a asistenței umanitare și în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19. Între timp, toate cele 44 de centre de tineret din țară vor primi echipamente de protecție.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Secretarul de stat al MSMPS, Marina Golovaci: „Din 1 august vor fi relansate toate spitalizările programate”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Prestarea serviciilor medicale se realizează strict prin programare prealabilă, pentru a preveni aglomerările de la cabinetele medicale. Totodată, cei care intră în instituțiile medicale sunt obligați să poarte măști de protecție, atât pentru siguranța lor, cât și a personalului medical. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale planifică să reia toate spitalizările programate din 1 august. Mai multe detalii legate de acest proces aflăm de la Secretarul de Stat al MSMPS, Marina Golovaci.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Starea de urgenţă în sănătate publică prelungită până la 31 august

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Starea de urgenţă în sănătate publică a fost prelungită până pe 31 august, conform deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. În același timp, autoritățile au anunțat că de pe 1 august 2020 sunt permise evenimentele culturale în aer liber şi cu cel mult 50 de spectatori. Totodată, moldovenii care vor reveni în ţară după 1 august vor trebui să stea 14 zile în autoizolare.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Asistenta medicală din Comrat, Tatiana Grădinar: „Chiar dacă ne este greu, încercăm să facem faţă pandemiei şi să purtăm cu mândrie halatul alb”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Îmbrăcarea echipamentului de protecție pe timp de pandemie a devenit un ritual zilnic pe care, asistenta medicală, Tatiana Grădinar, îl respectă cu strictețe. De 20 de ani are grijă de sănătatea pacienților care ajung la Spitalul raional din Comrat „Isaac Gurfinkel” şi pune la punct toate detaliile organizatorice din instituție. Și-a dedicat viaţa profesiei pe care a îndrăgit-o din adolescență şi continuă să lupte în prima linie. Acum, spune ea, pacienții au nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul lucrătorilor medicali.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

PREMIERĂ: Studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Trei medicamente inovative în tratamentul COVID-19 vor fi testate în Republica Moldova. Trei studii clinice au fost aprobate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Astfel, două cercetări se vor desfășura în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar al treilea – la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Reluarea campaniei naționale „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Programează-te acum pentru un test citologic în condiții de siguranță! Este îndemnul autorităților, care atenționează că sănătatea femeii este importantă și în perioada pandemiei. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și alți parteneri, relansează campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Peste 600 de mii de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Fiecare al cincilea moldovean a beneficiat, în prima jumătate a anului, de medicamente compensate acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Din cei 607.000 de beneficiari, cei mai mulți, circa 370.000, au primit preparate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, iar 94.000 – medicamente antidiabetice.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser