e-newsletter   |   nr. 14 iulie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

UE, OMS și SUA alături de UTA Găgăuzia în lupta cu pandemia

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Pandemia de coronavirus determină ţările să fie mai solidare în faţa unei crize fără precedent. Joi, 23 iulie 2020, la Comrat au ajuns 62 de mii de piese pentru echipamentele medicale de protecție, din primul lot de asistență umanitară donat țării noastre de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății. Tot joi, Ambasada Statelor Unite ale Americii a donat Spitalului Raional din Comrat un lot de echipamente medicale, necesare în combaterea infecţiei COVID-19.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Ajutoare pentru combaterea pandemiei

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Consumabile de laborator pentru diagnosticarea virusului SARS-CoV-2, dozatoare de oxigen pentru pacienții aflați în stare gravă, echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie. Toate ajutoarele au ajuns în țara noastră în decursul ultimei săptămâni. Totodată, medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost instruiți să utilizeze laringoscoapele video, donate de o bancă comercială din Chișinău.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Eugeniu Sidorcenco: „Iresponsabilitatea oamenilor reduce efortul specialiștilor şi a autorităților de a combate virusul COVID-19 în jumătate”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Virusul COVID-19 nu cruță pe nimeni. Este concluzia la care a ajuns Eugeniu Sidorcenco din Cimișlia. Tânărul de 34 de ani spune că deși a respectat toate măsurile de siguranță şi a stat în izolare, boala nu l-a cruțat. Mai mult, chiar şi după tratamentul şi perioada de reabilitare, unele simptome specifice lui SARS-CoV-2 reapar periodic.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Dreptul la pensie poate fi solicitat prin procură

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Măsuri simplificate pentru obținerea pensiei şi alocației de dizabilitate. Cererea și actele necesare pot fi depuse la structura teritorială de asigurări sociale de un reprezentat desemnat prin procură. Proiectul de lege a fost votat de Parlament în două lecturi, săptămâna trecută.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Moldoveanul Andrei Cazacu: „Mai mult ca oricând avem nevoie de responsabilitate individuală, unitate și solidaritate socială”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Este convins că binele nu cunoaște frontiere și că faptele umanitare pot salva vieți. Vorbim despre moldoveanul Andrei Cazacu, stabilit la Londra, acolo unde se bucură de o carieră de succes în domeniul managementului. Chiar dacă de zece ani este plecat din țară, perioadă în care a studiat și activat în România, Polonia, Malta și SUA, este mereu cu gândul la băștinașii săi din Strășeni. După declanșarea pandemiei, a creat o platformă online, prin intermediul căreia a colectat bani pentru procurarea echipamentelor medicale şi de protecție pentru lucrătorii medicali din localitate.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Și tu poți fi student USMF „Nicolae Testemițanu”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În această perioadă ne-am convins, mai mult ca niciodată, că cele mai valoroase profesii sunt cea de medic, asistent medical și farmacist, cei care salvează omenirea pe timp de pace și război. Acești specialiști sunt indispensabili pentru societate, iar tu poți fi unul dintre ei! Procesul de admitere în acest an la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va avea loc în perioada 27 iulie-4 august, iar dosarele de concurs, la prima etapă, vor fi depuse on-line.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Grupurile vulnerabile vor fi asigurate cu contraceptive

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Lipsa de informare şi ignorarea metodelor de contracepție duce la creșterea infectărilor cu boli cu transmitere sexuală, avorturile şi chiar decesele. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, numărul pacienților cu maladii cu transmitere sexuală s-a majorat anul trecut. Cele mai întâlnite sunt clamidioza, sifilisul şi gonoreea. Pentru a preveni astfel de situații, din 16 iunie, persoanele din grupurile vulnerabile din Republica Moldova beneficiază gratuit de contraceptive.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser