e-newsletter   |   nr. 13 iulie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Solidari pentru sănătate: UE şi OMS alături de Republica Moldova în lupta cu pandemia

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu pandemia COVID-19 a sosit la Chișinău. Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au asigurat procurarea a peste 1,5 milioane de piese pentru echipamentele personale de protecție destinate lucrătorilor medicali din prima linie din Republica Moldova, în valoare totală de peste 2,8 milioane euro. Ajutorul umanitar este oferit în cadrul programului „Solidari pentru sănătate”.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Creşteri salariale pentru personalul medical

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Salarii duble pentru personalul medical, indemnizații de urmaș pentru familiile medicilor care au decedat în lupta cu pandemia și alocaţii majorate pentru pensionari. Sunt câteva dintre prevederile, aprobate de Guvern, prin asumare de răspundere în fața Parlamentului. Pachetul de legi, care presupune modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Lupta cu noul coronavirus: donații din partea Franței și procurarea de noi teste

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În această săptămână, Ambasada Franței în Republica Moldova a donat Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gh. Paladi” din Chișinău un lot de echipamente medicale în sumă de 3.600 Euro. Donația include două dispozitive de monitorizare a semnelor vitale ale pacienților, necesare secției de reanimare.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Starea de urgenţă în sănătate publică a fost prelungită până pe 31 iulie

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Sălile de sport și de fitness își redeschid ușile pentru clienți, asigurând programul de lucru la vestiare, baie și piscine. Totodată, au fost reluate antrenamentele și competițiile sportive organizate în aer liber. Rămâne în continuare restricționat accesul la terenurile de joacă și sportive, teatre, cinematografe și săli de concerte. Moldovenii care revin de peste hotare vor fi obligați, în continuare, să stea în autoizolare timp de 14 zile. Deciziile au fost luate la ultima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Mai multe medicamente compensate

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Persoanele asigurate vor beneficia de mai multe medicamente compensate. Lista acestora a fost completată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale cu cinci denumiri comune internaţionale. Potrivit estimărilor, până la finele anului, de medicamente compensate vor beneficia aproximativ 50 de mii de persoane, iar cheltuielile în acest scop vor ajunge la 60 de milioane de lei.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Expertul în sănătate mintală Jana Chihai: „Lucrătorii medicali ard profesional, salvând vieți!”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Condițiile dificile de muncă, creșterea numărului de pacienți, sunt câteva dintre motivele ce determină apariția sindromului de ardere profesională în rândul medicilor din Republica Moldova, fenomen accentuat în perioada pandemiei COVID-19. Pentru a preveni anxietatea sau atacurile de panică și pentru a ajuta lucrătorii medicali implicați în combaterea pandemiei să depășească aceste momente dificile, Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul Uniunii Europene, a inițiat mai multe instruiri în domeniul sănătății mintale pentru angajații spitalelor din țară. Mai multe detalii despre subiectele abordate aflăm de la Jana Chihai, coordonatorul Programului național de sănătate mintală.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Răvașe de dor: Pandemia îi ține departe pe eroii din prima linie de copiii lor

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

De mică este obișnuită să-și împartă părinții cu cei suferinzi, dar în ultimele patru luni i-a fost mai dor ca niciodată să-și strângă tatăl în brațe. La cei zece ani, Cătălina Botizatu știe să prețuiască orice clipă petrecută alături de părinți, ambii lucrători medicali. De la declanșarea pandemiei, tatăl fetei, Alexandru Botizatu, șeful Departamentului Anesteziologie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” s-a izolat de familie, pentru a o proteja. Acum, Cătălina și sora sa, Raluca, stau cu mătușa lor.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser