e-newsletter   |   nr. 12 iulie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Ajutoare pentru combaterea COVID-19: donațiile pot fi vizualizate pe platforma tender.health

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Medicii spitalului „Toma Ciorbă” din Chișinău au primit echipamente de protecție personală, în valoare de 15.000 de dolari, din partea Statelor Unite ale Americii. Donația a fost făcută în contextul celebrării Declarației de Independență a SUA. În această săptămână, țara noastră a primit un lot de consumabile, reactive de laborator și kituri pentru efectuarea testelor la SARS-CoV-2 din partea Biroului Regional OMS pentru Europa. Totodată, Misiunea OIM în Moldova a livrat scanere termografice pentru depistarea persoanelor simptomatice la punctele de frontieră. Toate donațiile care ajung în țară pot fi vizualizate pe platforma tender.health.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Burse pentru studenţii şi rezidenţii implicaţi în lupta cu COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Studenţii, medicii şi farmaciştii rezidenți implicaţi în tratarea pacienţilor cu noul tip de coronavirus vor beneficia de burse de stagiu din partea statului. Decizia a fost luată de Executiv săptămâna trecută. Bursa va fi oferită suplimentar, pe lângă cea tradițională, achitată pentru studii.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Pandemia COVID-19 prin ochii unui medic rezident, aflat la început de cale

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

COVID-19 i-a schimbat întreaga percepție despre bolile infecțioase, deși era familiarizată cu ele din timpul studenției. Pandemia a impulsionat-o pe Nadejda Rusu, medic rezident la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, să-i opună rezistență lui SARS-CoV-2. Lupta este una acerbă – se dă până noaptea târziu, fără nici măcar un minut de răgaz. Dar, orice viață salvată este o victorie, care îi face pe medici, dar și pe pacienți, să fie mai puternici și mai încrezători în propriile forțe.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Anularea etapizată a restricţiilor

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Piețele din capitala şi-au reluat programul obișnuit de muncă din 1 iulie, inclusiv în zilele de odihnă, dar cu interzicerea accesului copiilor de până la 7 ani. Şi centrele comerciale, cu excepția cinematografelor și a unitatilor de agrement din incinta acestora, au revenit la pogramul deplin de activitate. Totuşi, până în 15 iulie, rămân închise terenurile de joacă si cele sportive, dar şi aflarea în locurile publice a grupurilor mai mari de trei persoane şi a vârstnicilor de peste 63 de ani.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Moldoveanca Victoria Dunford: „Nici un sistem de sănătate din lume nu a făcut față pandemiei fără implicarea societății civile”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Dorul de casă o mobilizează să facă fapte mărețe. Este exemplul demn de urmat al Victoriei Dunford, o moldoveancă stabilită de 14 ani în Marea Britanie. Este mereu cu gândul la cei neajutorați de acasă, iar din 2012, odată cu fondarea Asociației de caritate MAD-Aid, a reușit să trimită acasă 70 de camioane cu ajutoare umanitare. În perioada pandemiei, Victoria Dunford a decis să susțină medicii din prima linie și împreună cu alți doi moldoveni stabiliți peste hotare, a lansat campania „Împreună pentru Voi”, prin intermediul căreia au fost colectate cinci milioane de lei, dar și ajutoare pentru lucrătorii medicali și spitalele din Moldova.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser