e-newsletter   |   nr. 08 mai 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Stare de urgență în sănătate publică

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Starea de urgență în sănătate publică, instituită în Republica Moldova pe data de 16 mai, va dură până pe 30 iunie 2020. La nivel național a devenit obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale și cele publice închise. Deciziile au fost luate de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, care a preluat atribuțiile Comisiei Situații Excepționale.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

În luptă cu pandemia: ajutor din partea SUA și a țărilor Uniunii Europene

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Sute de mii de mănuşi şi măşti de protecţie, zeci de mii de combinizoane, mii de litri de dezinfectanţi şi medicamente. Ajutoarele umanitare pentru combaterea pandemiei au ajuns în Republica Moldova pe parcursul săptămânii trecute. Suportul a fost oferit de România, Lituania, Austria, Uniunea Europeană, SUA şi Slovacia.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Moldovenii fără serviciu, inclusiv cei reveniți de peste hotare, beneficiază de ajutor de șomaj

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Aproximativ 11 mii de beneficiari cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de şomaj în valoare de 2.775 de lei lunar, în perioada stării de urgenţă, şi-au primit deja banii. De ajutoare au beneficiat şi peste 2.400 de persoane cu statut de șomer. În acest sens, Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat din bugetul de stat 23 de milioane de lei. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunţă că numărul celor care solicită suport în perioada stării de urgență a crescut de peste 30 de ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Binele fără frontiere - medicii români și moldoveni pe același front de luptă cu COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Au împărțit frățește turele de noapte și orele petrecute la căpătâiul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. Cei 42 de medici, paramedici și asistenți medicali din România, care au activat timp de 15 zile în spitalele din Bălți, Cahul și Chișinău, și-au încheiat cu succes misiunea. Ei spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni. Pentru ajutorul necondiţionat oferit pacienţilor, lucrătorii medicali au primit cuvinte de mulţumire şi diplome de onoare din partea Guvernului și a spitalelor în care au activat.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Donații de plasmă: solidaritatea celor tratați de COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Au reușit să învingă boala și au decis să ajute cel puțin trei pacienți, infectați cu COVID-19. Este exemplul donatorilor de plasmă sanguină din țara noastră care au răspuns la apelul autorităților din sănătate. Tot mai mulți oameni, care au trecut prin această experiență, se solidarizează cu cei care au nevoie de ajutor. Doi dintre ei sunt Alexandru Comanici și Nicolae Timanovschi. Bărbații de 31 și respectiv 48 de ani, au mers la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui pentru a dona fiecare câte aproximativ 600 de ml de plasmă, care a ajuns la bolnavii aflați între viață și moarte.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu” luptă voluntar cu COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Dacă nu noi atunci cine? Este întrebarea care și-au pus-o mai mulți studenți și rezidenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care au decis să devină voluntari în perioada pandemiei. Unii dintre ei activează la Centrul COVID-19 de la Moldexpo, iar alții la Linia Verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

080010808 - Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Când au o problemă, caută informații sau vor să-şi descarce sufletul, persoanele cu nevoi speciale pot suna la o linie fierbinte specializată, lansată cu suportul Uniunii Europene. 080010808 -serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități funcționează din ianuarie 2017, iar în prezent este gestionat de Asociația Keystone Moldova din resursele financiare ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În perioada stării de urgență, numărul apelanților s-a dublat.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Totul despre COVID-19 pentru cadrele medicale în aplicația mobilă WHO Academy

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Toate resursele și informațiile OMS despre COVID-19 pot fi găsite pe o singură platformă! Academia OMS (WHO Academy), centrul OMS pentru studii continue, a lansat recent o aplicație mobilă destinată lucrătorilor medicali, prin intermediul căreia aceștia pot să se informeze și să-și perfecționeze cunoștințele despre COVID-19 și metodele de protecție personală.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser