A A A

 

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge „Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!”

Reprezentanții Guvernului, Parlamentului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizațiilor Internaționale, Instituțiilor medico-sanitare, precum și donatori voluntari au donat sânge astăzi, 14 iunie 2018, în cadrul unui eveniment public, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

 

„Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!”, este sloganul campaniei de promovare din acest an, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației asupra necesității donării voluntare de sânge pentru salvarea a milioane de vieți, cât și motivarea donatorilor să continue să doneze sânge și, totodată, să motiveze oamenii sănătoși se alăture și să devină donatori.

 

„Donarea sângelui salvează milioane de vieți în fiecare an, iar în unele cazuri, este unica șansă în prelungirea vieții. Mă bucură faptul că în ultimii ani numărul donatorilor de sânge este în crestere, ceea ce este un indicator foarte bun pentru sistemul de sănătate. Îmi doresc foarte mult ca lumea să nu fie indiferentă și să contribuie la donarea voluntară de sânge, astfel dăruind viață, dăruind speranță”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

 

„Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este încă un prilej de a promova valori precum solidaritatea, empatia și spiritul de comunitate, pentru a-i susține pe toți acei care au nevoie de sânge”, a menționat reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic. 

 

În Republica Moldova, instituţia coordonatoare responsabilă de dezvoltarea serviciului de sânge este Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Instituţia deserveşte zilnic, în mediu, 150 donatori de sânge/componente sanguine. Pentru a acoperi necesitățile sistemului de sănătate în produse sanguine este necesar anual de circa 80000 de donatori, care să asigure asistența la peste 130.000 de pacienți.

 

În anul 2017, în țară au fost efectuate în total 70361 de donări de sânge, dintre care 60652 donări voluntare și 10807 donări asigurate de administrația publică locală, iar numărul total de donatori a constituit 56976 de persoane. Circa 25% din persoane sunt donatori permanenți, iar 70% din numărul total de donatori, donează de 2 sau 3 ori pe an.

 

Polina Turta, președintele Asociației Donatorilor de Sânge, este unul dintre cei 1500 de donatori emeriți ai Republicii Moldova, care donează sânge sistematic, de aproximativ 35 de ani și a donat sânge de aproximativ 200 de ori.

 

„Îndemn populația să ia exemplu meu și a tuturor celor care donează sânge. Noi putem salva viața oamenilor în situații critice, este de ajuns doar să fim solidari și să ne mobilizăm”, a subliniat doamna Turta.

 

Evenimentul de donare a sângelui se va desfășura până la ora 15.00, în scuarul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”.

 

Menționăm că, în perioada 24 mai - 14 iunie au fost organizate donări de sânge realizate în cadrul instituțiilor medico-sanitare din republică, distribuite materiale informative, postere și pliante cu tematica promovării donării de sânge, plasate și derulate spot-urilor publicitare în mass-media, etc.

 

Marcarea anuală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății și are rolul de a exprima recunoștința donatorilor de sânge pentru gestul lor de a contribui la salvarea vieților fără a aștepta o recompensă în schimb și în același timp de a spori gradul de conștientizare a necesității asigurării calității, siguranței și accesului la sânge și produse sanguine pentru pacienții aflați în dificultate.