A A A

 

Victimele represiunilor politice vor beneficia de înlesniri sociale prioritare

Victimele represiunilor politice vor beneficia de un pachet de servicii medicale prioritare și de majorare a alocației lunare de stat. Aceste măsuri de asigurare a protecției sociale persoanelor care au avut de suferit în urma represiunilor politice au fost aprobate astăzi, de Guvern.

 

Astfel, aceștia vor fi asigurați cu un pachet de servicii medicale prioritare în baza Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, care include efectuarea examenului medical profilactic anual la medicul de familie, inclusiv investigațiile de laborator și instrumentale, precum și efectuarea tratamentului de reabilitare anual în Spitalul Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat.

 

Pachetul de servicii medicale propuse va contribui la monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care aceștia au fost supuși pe parcursul vieții.

 

Totodată, victimele represiunilor politice vor beneficia de 50% reducere din costul biletului de recuperare/reabilitare, față de 30% cât era pînă acum. Astfel, reducerea va fi de 3250 lei din prețul biletului, în comparație cu reducerea anterioară de 1950 lei.

 

De asemenea, Cabinetul de miniștri a aprobat majorarea cuantumului alocației de stat pentru această categorie de persoane cu 400 lei, în total constituind 500 lei lunar. De indemnizație majorată vor beneficia circa 8452 de persoane.

 

Toate aceste măsuri vor fi puse în aplicare începând cu 1 septembrie 2018. 

 

Menționăm că,  victimele represiunilor politice beneficiază și de ajutor material anual, care în anul 2018 constituie suma de 1000 lei pentru fiecare titular.