A A A

 

Veteranii de război vor beneficia de mai multe servicii de reabilitare specializate

Premierul Pavel Filip și conducerea Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a efectuat astăzi o vizită la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care gestionează în prezent și fostul spital al Căii Ferate din Moldova pentru a evalua calitatea asistenței medicale spitalicești și de reabilitare oferită veteranilor de război.

 

Aceștia au vizitat secțiile de reabilitare, neurologie, cardiologie, oftamologie din cadrul spitalului, sălile de procedure și au discutat cu medicii și pacienții privind calitatea asistenței medicale acordate.

 

Premierul a rămas, însă, consternat de luxul găsit într-un salon, care aparținea Spitalului Căii Ferate din Moldova - cu pat de marmură, cabină de duș cu telefon, covoare scumpe.

 

”Este pur și simplu o bătaie de joc. Când știu că avem datorii la salarii la Calea Ferată, tot timpul a fost subfinanțat și acest spital și să vedem bani investiți acolo unde nu trebuie. Cu banii aceștia mai bine cumperi încă o cadă sau trei căzi, alte echipamente pentru proceduri. Deci, spațiu utilizat absolut inutil și nu este altceva decât o reminiscență sovietică, că șefii trebuie să stea separat”, a spus Pavel Filip.

 

 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care recent a preluat gestiunea spitalului CFM, urmează să reorganizeze acest spațiu și să instaleze aici mai multe paturi pentru pacienți. Totodată, prim-ministrul a anunțat că, începând cu luna octombrie curent, Spitalul Clinic al MSMPS va fi responsabil de tratamentul specializat al veteranilor de război.

 

În cadrul spitalului, urmează a fi creat și un Consiliu Obștesc cu participarea veteranilor, pentru asigurarea transparenței în activitate și acordarea asistenței medicale necesare. În prezent, instituția are mai multe secții de tratament și de reabilitare cu o capacitate de 85 de locuri staționare.

 

„Protecția socială a veteranilor este o prioritate pentru noi și ne-am asumat-o împreună atunci când am semnat memorandumul „Memorie. Onoare. Respect”. Veteranii de război sunt asigurați de toată asistența medicală și de reabilitare, de medicamente compensate și alocații sociale. Odată cu gestionarea acestui spital vom putea oferi tratamentul necesar și în volum deplin veteranilor de război”, a declarat ministrul Svetlana Cebotari.

 

Tot astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a oferit veteranilor de război zece cărucioare, iar altele 20 urmează să fie repartizate în timpul apropiat. Premierul a mulțumit veteranilor pentru dedicația și curajul de care au dat dovadă și a menționat că Guvernul va asigura în continuare implementarea acțiunilor de protecție socială a veteranilor, prevăzute în Planul „Memorie. Onoare. Respect”. Foto