A A A

 

Unitatea Primiri Urgențe a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie renovată conform standardelor europene

Astăzi, 27 decembrie curent, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a avut loc inaugurarea secției Unitatea Primiri Urgențe (UPU), care a fost renovată conform standardelor europene și îmbunătățite serviciile de asistență medicală de urgență.

 

Datorită suportului financiar oferit de Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova și CNAM, secția a fost dotată cu cel mai modern mobilier și cu tehnică medicală performantă, cum ar fi: aparat de ventilație artificială portabil cu multiple regime de ventilare, monitoare cardiorespiratorii, brancardă de urgență și terapie intensivă, aspirator medical, pat pentru resuscitare, puls-oximetru digital, analizator hematologie automat, etc. Astfel, au fost create toate condițiile necesare pentru acordarea unor servicii medicale de urgență calitative pacienților ce prezintă urgență neurologică și neurochirurgicală.

 

În cadrul secției, pacienții vor fi triați conform codurilor internaționale (verde- urgent, albastru- nonurgent, galben - risc de agravare și roșu- risc vital), iar asistența medicală li se va acorda după principiu de gravitate a stării generale, primii fiind preluați pacienţii al căror risc vital este evaluat în triaj, cât şi pacienţii pentru care există un risc de agravare rapidă.

 

Prezent la evenimentul de inaugurare, secretarul general de stat, Boris Gîlca, a mulțumit conducerii Institutului, partenerilor de dezvoltare și întregii echipe pentru suportul oferit la modernizarea și dezvoltarea secției de primiri urgente.

 

„Cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze de cele mai calitative servicii medicale de urgență, deoarece uneori viața unui om ne costă secunde. Secția inaugurată astăzi este un exemplu de acordare a acestor servicii în condiţii moderne şi folosind cele mai noi tehnologii de tratament. Astfel de condiții ne dorim în toate instituțiile medicale din țară și vom depune eforturi mari în acest sens”, a menționat Boris Gîlca.

 

„Viața pacienților noștri este în mâinele noastre, iar acum putem afirma cu certitudine că avem posibilitatea să intervenim în cazurile cele mai urgente într-un timp foarte scurt și cu rezultate pozitive”, a accentuat directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh.

 

Menționăm că din momentul constituirii UPU și dezvoltării acesteia, a fost posibilă preluarea cazurilor neurologice urgente din Sectorul Botanica și parțial Sectorul Centru a mun. Chișinău. În context, au fost reduse semnificativ durata de timp pentru stabilirea diagnosticului și a devenit posibilă aplicarea tratamentelor adecvate.

 

De asemenea, instituția a beneficiat recent și de un ajutor umanitar din partea Project C.U.R.E., SUA cu echipament și consumabile medicale și mobilier medical.

 

Renovarea secției a fost posibilă datorită Proiectului investițional „Dotarea Unității de Primiri Urgențe cu utilaj medical de performanță” finanțat de Ambasada Republicii Cehe în RM in valoare de - 314 874.84 lei și a Proiectului investiţional finanţat din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, CNAM în valoare de – 1 800 000.00 lei.