A A A

 

UNAIDS a reiterat angajamentul de a oferi suport Republicii Moldova în prevenirea și tratamentul HIV-SIDA

Ministrul Sanătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala NEMERENCO a avut astăzi o întrevedere cu directorul regional al UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală, Vinay P. Saldanha.  La întrevedere au participat și reprezentanți din cadrul guvernelor Regatului Suediei și Republicii Franța, Inge Tack și Morgan Joui, precum și managerul de țară UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală.

 

Discuția s-a axat pe progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește controlul HIV-SIDA, precum și implementarea planului de acțiuni UNAIDS, inclusiv a planului comun al ONU privind controlul HIV 2020-2021, care va oferi Republicii Moldova suportul tehnic necesar în prevenirea și tratamentul infecției HIV-SIDA.

 

Incidența HIV-SIDA în Republica Moldova rămâne crescută în rândul populației, în special în grupurile cu risc sporit de infectare. Rezultatele ultimului sondaj IBBS efectuat în perioada 2016 - 2017, arată că prevalența HIV în populația cu risc sporit este ridicată, de 13,9% în cazul persoanelor care își injectează droguri, iar în populația generală 0,6%.

 

Programul naţional pentru controlul și prevenirea HIV / SIDA / TBC pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1164 din 22.10.2016 este documentul fundamental de politici privind intervenţiile naţionale în domeniul HIV şi al infecţiilor cu transmitere sexuală, fiind elaborat în acord cu principiile aplicate la nivel internaţional şi naţional pentru programele de sănătate publică.

 

Obiectivele strategice ale Programului urmăresc trei domenii prioritare: Prevenirea transmiterii HIV și a bolilor cu transmitere sexuală (BTS), în special în populația cu risc sporit; Asigurarea accesului universal la tratament, asistență și îngrijire pentru persoanele infectate și afectate de HIV și BTS; Asigurarea unui management eficient al programului HIV și implicarea multisectorială şi interdisciplinară la nivel naţional şi local a tuturor partenerilor de dezvoltare.