A A A

 

Un nou Centru de Dializă modern inaugurat la Bălți

Astăzi, 12 aprilie, a fost inaugurat un nou Centru de Dializă modern, la Bălți. În cadrul evenimentului a participat secretarul general al Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, reprezentanții Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, administraţia Spitalului Municipal Bălți, managementul B.Braun Avitum România și administraţia companiei de proiect „BB-Dializă” SRL.

 

„Am reușit să realizăm un proiect extrem de important, un proiect prioritar pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care va avea un impact social fundamental pentru pacienții cu insuficiență renală. Astăzi avem peste 600 de pacienți care necesită servicii de dializă, peste 600 de persoane au nevoie de suportul critic pentru a le salva viața. Guvernul R. Moldova are un obiectiv vital – să îmbunătățim calitatea vieții și să sporim durata de viață a pacienților cu asemenea patologie. Prin oportunitatea acestui parteneriat public-privat noi am adus în țară experienţa centrelor de dializă europene şi  aliniem Republica Moldova la cele mai performante servicii de dializă. Serviciile, dar și atitudinea față de pacienți sunt la cel mai înalt nivel, iar pacientul nu achită nimic deoarece aceste servicii sunt acoperite în totalitate de fondurile de asigurări în medicină. Evenimentul se înscrie în șirul acțiunilor pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ONU”, a declarat Boris Gîlca.

 

Centrul de Dializă din Bălți a fost proiectat conform standardelor de înaltă calitate internaționale. Serviciile de dializă prestate sunt identice cu cele din Centrul de Excelență din Chișinău, iar grație dotării cu 32 de aparate de dializă de ultima generație, Centrul poate deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență cronică renală în stadiul terminal, ceea ce practic depășește de două ori numărul actual al persoanelor dializate din regiunea Nord a țării.

 

Prezent la eveniment, directorul B. Braun Avitum România, Gheorghe Bulat a menționat că, Centrul de Dializă din Bălți oferă un standard de tratament internațional, experiența țărilor europene în domeniul serviciilor de dializă fiind transferată și în R. Moldova, iar compania „BB-Dializă” este un partener de încredere.

 

„Efortul comun al partenerilor proiectului culminează prin atingerea scopului de bază, și anume îmbunătățirea calității vieții pacienților incluși în dializă. Deschiderea Centrului de Dializă din Bălți este încă un pas făcut în direcția asigurării la nivel național cu servicii de dializă performante. Echipamentul de ultima generație, consumabile de la producători cu o reputație mondială, asigurarea pacienților cu toată medicația necesară, o atitudine prietenoasă din partea personalului medical, condiții care depășesc așteptările – toate acestea au rezultat o apreciere înaltă din partea beneficiarilor centrelor „BB-Dializă” de la Chișinău și acum deja și din Bălți. Aprecierea pacienților ne motivează să ne concentrăm tot efortul pentru o dezvoltare continuă a proiectului”, a declarat Dmitri Onufreiuc, director general al companiei „BB-Dializă” SRL.

 

Amplasat pe o suprafață de peste 900 mp, Centrul de Dializă din Bălți corespunde celor mai pretențioase standarde internaționale, dispune de 3 săli de dializă, 2 surse independente de apă, generator pentru cazuri de stopare a sursei de electricitate, cazangerie autonomă şi un sistem special de ventilaţie, care nu va permite distribuirea germenilor infecţioşi prin încăperile Centrului. Sala de tratament este asigurată cu medicamente şi tot aparatajul necesar pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă. Personalul medical: 5 medici şi 12 asistente medicale au o pregătire specializată în domeniul dializei, iginerii fiind școliți la Centrele de Instruire în dializă din România și Germania.

 

Potrivit datelor oficiale în R. Moldova sunt circa 600 de pacienți incluși în dializă, dintre care 470 sunt beneficiarii Centrelor „BB-Dializă” din Chișinău și Bălți. Serviciile medicale oferite în Centrul „BB-Dializă” Bălți sunt completate de servicii de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat. Astfel au fost îmbinate armonios componentele unui serviciu medical excelent: personal profesionist, echipament medical de ultima generație și o atmosferă prietenoasă pentru pacienți.

 

Misiunea companiei „BB-Dializă”SRL este asigurarea la nivel național cu servicii de dializă centrate pe nevoile pacienților cu insuficiență renală cronică în stadiul terminal. Sloganul companiei este Partnership for life/Parteneriat pentru viață.