A A A

 

„Tutunul frânge inimi” – Ziua Mondială fără Tutun

Consumul de tutun este cea mai gravă problemă de sănătate publică, producând anual mai multe victime decat SIDA, abuzul de alcool, droguri, accidentele de circulație și suicidul și este una dintre primele cauze de deces care poate fi prevenită. Epidemia consumului de tutun cauzează mai mult de 7 milioane de decese anual, în întreaga lume.

Din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun, în Republica Moldova crește incidența bolilor non-transmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Totodată, în ultimii 10 ani incidența cancerului în țară a crescut de 1,4 ori.

 

În acest context, astăzi, 29 mai curent, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, s-a desfășurat evenimentul dedicat Zilei Mondiale fără Tutun, cu genericul „Tutunul frânge inimi”, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății, îndeosebi asupra inimii, în contextul în care 12% din totalul deceselor sunt cauzate de bolile cardiovasculare.

 

În cadrul evenimentului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, Șeful Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății, în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic și șeful Direcției Generale Resurse Umane a Ministerului Afacerilor Interne, Anatolie Dănilă, au prezentat acțiunile și măsurile întreprinse pentru reducerea consumului de tutun și conștientizarea privind efectele dramatice pe care fumatul le are asupra sănătății. La fel, aceștia au îndemnat societatea să renunțe la fumat, să protejeze familia, copiii și mediul în care trăiesc de fumul de tutun, să refere cazurile cînd le sunt încălcate drepturile în locurile publice și să fie responsabili de propria sănătate.

 

„Este regretabil faptul că cele mai frecvente boli care afectează și pun în pericol starea de sănătate a populației fac parte din categoria celor prevenibile, inclusiv bolile cardiovasculare. Pe lângă acțiunile care le realizăm prin politicile ministerului, este timpul să ne consolidăm eforturile, instituțiile și societatea, pe prevenire și educație pentru sănătate, astfel dăm o șansă tinerei generații să trăiască o viață mai sănătoasă”, a declarat ministrul, Svetlana Cebotari.

 

„În pofida daunelor enorme provocate de tutun asupra sănătății a milioane de oameni din întreaga lume și în special asupra inimii, dovezile arată o lipsă serioasă a cunoștințelor privind riscurile multiple ale tutunului asupra stării de sănătate. În timp ce mulți oameni sunt conștienți de faptul că fumatul crește riscul apariției cancerului, există un gol alarmant privind cunoașterea riscurilor cardiovasculare asociate consumului de tutun. Tutunul este cauza a mai mult de două milioane de decese de boli cardiovasculare în fiecare an.”, a subliniat Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

 

„Reducerea consumului produselor din tutun și lupta împotriva acestui viciu trebuie să devină un obiectiv și o responsabilitate a tuturor” a menționat Anatolie Dănilă.

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat în anul 2017, Programul naţional privind controlul tutunului, Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2017 – 2021, precum și Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun și au fost înaintate propuneri privind majorarea cotelor de accize pentru produsele din tutun. Toate aceste acțiuni vor contribui la ameliorarea stării de sănătate a populației prin reducerea consumului de tutun și de produse conexe.

 

O atenție deosebită este acordată respectării interdicțiilor privind publicitatea și promovarea producției din tutun, fumatul în locurile publice, la locurile de muncă, comercializarea producției din tutun minorilor, consilierii și suportului persoanelor pentru renunțarea la fumat.

 

Astfel, în cadrul supravegherii de stat a sănătății publice, în anul 2017, din 37474 obiective supravegheate în 100% a fost interzisă promovarea și publicitatea produselor din tutun, iar interdicţiile privind fumatul au fost implementate în 98,8% din ele. Pentru încălcarea legislației în domeniul controlului tutunului, agenţilor economici le-au fost înaintate 6737 prescripţii sanitare şi aplicate 601 amenzi pentru încălcarea legislaţiei, în suma de 1075 mii lei.

 

Respectarea interdicțiilor privind accesul persoanelor până la 18 ani la produsele din tutun și produsele conexe a fost realizat, în comun cu Inspectoratul general al Poliției și doar în trim. I 2018, au fost consemnate 851 de contravenții și aplicate amenzi pentru vânzarea de țigări minorilor. Pe parcursul anilor 2016 - 2017, au fost documentate 817 (2016 - 454) contravenţii prevăzute de art. 911, Încălcarea legislaţiei privind controlul asupra plasării pe piață și consumul produselor din tutun. La fel, au fost constatate 15 cazuri de contrabandă, trafic și comerț illicit al articolelor din tutun cu ridicarea totală a articolelor din tutun în valoarea de 9.868.026 lei.

 

De asemenea, pe parcursul anului 2017, la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie au primit tratament 3491 persoane dependente de tutun, din care 2639 în condiții de ambulatoriu și 72 în condiţii de staţionar. Au fost acordate servicii de consiliere pentru renunțare la fumat pentru 31716 de persoane în condiții de ambulatoriu. Inclusiv 156 mii de persoane au primit sfatul minim de renunțare la fumat, acordat de către medicii de familie.

 

În cadrul evenimentului au fost apreciate și premiate desenele realizate de către elevii care au participat la concursul organizat cu acest prilej, unde aceștia și-au exprimat prin desen importanța stopării fumatului, iar studenții Colegiului de medicină și farmaceutică „Raisa Pacalo” au prezentat o lecție deschisă despre acțiunea fumatului asupra inimii. Totodată, antrenorii unui club sportiv i-au provocat pe cei prezenți la un master-class de fitness cu exerciții pentru fortificarea inimii.

 

În perioada 28-31 mai, toate instituțiile medico-sanitare republicane, municipale și raionale vor organiza și desfășura ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice și individuale, apariții în emisiuni radio și Tv pentru a informa și comunica despre riscurile fumatului pentru sănătatea inimii și importanța renunțării la fumat.

 

Menționăm că, pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice la numărul 080012300, apelurile fiind gratuite.