A A A

 

Transplantul de organe - o șansă pentru o nouă viață

În perioada 2013-2017, 66 de vieți au fost salvate datorită donării de rinichi și 37 datorită donării de ficat. Aceste persoane au primit o nouă șansă la viață, datorită donatorilor. Însă, la moment, alte 38 de persoane stau în lista de așteptare pentru de transplant renal și peste 60 de persoane pentru transplant de ficat.

 

Doar în anul 2017, au fost realizate 31 de transplanturi de organe, rezultatele Republica Moldova, fiind mai mari decît România, Rusia, Grecia, etc. Însă studiile realizate recent arată că 88 % din populație ar dona organe, dacă ar fi mai bine informați.

 

Astăzi, 13 octombrie curent,  a fost desfășurată cea de-a 19-a ediție a Zilei Europene a Donării şi Transplantului, cu genericul „Speranţă pentru Viaţă”, cu scopul de a promovara subiectul donării și transplantului de organe și țesuturi și pentru a mulțumi celor, care au daruit o nouă șansă la viață. Eveniment susținut de Consiliul Europei.

 

Programul a demarat cu o Conferință, în cadrul căreia, specialiști şi profesioniştii din domeniul transplantului din întreaga Europă au discutat despre programele de schimb de organe, stadiul actual în donarea și transplantul de organe la nivel mondial, dezvoltarea unui program național de succes de donare și transplant, etc.

 

„Desfășurarea acestui eveniment în țara noastră înseamnă o apreciere pentru rezultatele care le-am înregistrat de-a lungul anilor. Este un progres, dar mai avem de muncit la capitolul informare și sensibilizare a oamenilor, privind subiectul donării și transplantului de organe. Sunt profund recunoscătoare tuturor celor care au oferit șanse la viață și îndemn pe toată lumea să facă acest lucru”, a menționat ministrul Silvia Radu.

 

„Îndemn toată populația să se alăture campaniei de informare a populației privind importanța donării de organe. Donarea este un gest altruist, considerat cel mai mare act de bunătate printre oameni”, a subliniat directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

 

După conferință, toți participanții la eveniment s-au aliniat într-un Marș pentru Viață, de la Spitalul Clinic Republican până în scuarul din str. Academiei nr. 6-8, unde a fost inaugurat Monumentul Donatorilor.

 

Un concert pe strada pietonală va avea loc seara, în cadrul căruia vor fi premiați caștigătorii concursului de desen adresat elevilor de gimnaziu/liceu, cu genericul „Donarea și Transplantul de Organe - Speranța pentru Viață”.

 

Pe parcursul anilor 2011-2017 în Republica Moldova, în total au fost efectuate 1377 de operații de transplant de țesuturi, inclusiv: 880 de operații de transplant de os, 40 de operații de transplant de tendon/ligamente, 14 de operații de transplant de nervi, 166 de operații de transplant de cornee, 84 de operații de transplant de piele și 193 de operații de transplant de membrană amniotică.

 

Eficacitatea sistemului de transplant din țară, este argumentată și prin numărul de pacienţi cu transplant luaţi la evidenţă. Dacă în 2011, numărul pacienţilor cu transplant renal luaţi la evidenţă a constituit 18, atunci în anul 2017 numărul acestora a crescut până la 84, iar pacienţi cu transplant hepatic în 2011 au fost 3, pentru ca în 2017 deja sa fie în număr de 64 pacienţi. Astfel, în august 2018 la tratament post transplant se află 86 pacienți după transplant renal și 75 transplant hepatic.

 

Menționăm că, Primul Program naţional de transplant pentru anii, 2012-2016 a avut drept scop instituirea unui sistem performant și funcţional de transplant, care să acopere necesităţile ţării în materie de transplant de organe, ţesuturi și celule umane, iar în prezent se implementează al doilea Program naţional de transplant pentru anii 2017-2021, are drept scop fortificarea şi dezvoltarea sistemului de transplant şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor prin efectuarea transplantului de organe, ţesuturi şi celule umane.