A A A

 

Tinerii și adolescenții din sectorul Buiucani vor beneficia de servicii medico-psihologice gratuite în cadrul Centrului „AMIGOS”

Circa 27500 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 10-30 ani, din sectorul Buiucani şi suburbiile adiacente (Durleşti, Truşeni, Ghidighici, Vatra) vor beneficia, gratuit, de asistenţă psihologică, socială, medicală și educație pentru sănătate adecvată vârstei.

 

În acest sens, astăzi, 26 decembrie curent, a fost inaugurat Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,AMIGOS”, din cadrul IMSP Asociaţia Teritorială Buiucani.

 

În cadrul centrului se vor presta servicii de asistenţă şi consiliere psihologică, servicii de diagnosticare şi consultanţă medicală (pediatru, ginecolog, dermatovenerolog, urolog), servicii de asistenţă socială și consultanţă juridică.

 

Aici vor activa specialiști în domeniile: pediatrie, ginecologie, dermatovenerologie, urologie și juridică. Centrul va oferi servicii prietenoase tinerilor la nivel local, cu accent pe nevoile celor mai dezavantajați, inclusiv tinerii cu dizabilități, șomeri, din familii nevoiașe sau afectate de migrație.

 

Suplimentar de serviciile Centrului pot beneficia părinţii ce vor avea sau au copii, lucrătorii instituţiilor de învăţământ, alte instituţii şi ONG interesate de sănătatea tinerei generaţii.

 

Prezent la inaugurarea Centrului, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a menționat că prevenirea situațiilor de criză și asigurarea bunăstării fiecărui copil și tânăr din țara noastră ne va permite să creștem o generație sănătoasă și cu potențial deosebit.

 

„Aceste servicii prietenoase tinerilor dezvoltate în toată țara, sunt absolut necesare pentru a avea copii și tineri sănătoși, deoarece ei sunt viitorul nostru, iar problemele cu care se confruntă aceștia nu pot fi soluționate doar de către medicul de familie sau medicii specialiști de profil, ci necesită o abordare multidisciplinară” a declarat secretarul de stat.

 

„Sperăm că Centrul „AMIGOS” va deveni o casă amicală pentru tinerii din Buiucani, unde fiecare copil și adolescent va fi ajutat să găsească răspunsuri la întrebările care îi frământă și să rezolve problemele cu care se confruntă”, a spus directorul IMSP AMT Buicani, Liliana Iașan.

 

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,AMIGOS”este amplasat în incinta Centrului Medicilor de Familie nr. 4 (mun. Chişinău, str. Ion Creangă, 24). Menționăm că în toată țara au fost dezvoltate 47 de centre prietenoase tinerilor, iar 5 dintre acestea activează în municipiul Chișinău.