A A A

 

Țările din regiunea Europeană vor adopta o nouă strategie privind sănătatea și bunăstarea bărbaților

Astăzi, la Roma, Italia, miniștrii sănătății și reprezentanții la nivel înalt din cele 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS, alături de organizațiile partenere și societatea civilă, s-au reunit în cadrul celei de-a 68 - a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al OMS, pentru a discuta despre problemele și prioritățile esențiale ale sănătății în regiune.

 

În cadrul sesiunii din acest an, un accent important este pus pe sănătatea bărbaților, iar în acest sens, participanții urmează să adopte o nouă strategie privind sănătatea și bunăstarea bărbaților în regiunea OMS.

 

Conform datelor primului raport OMS privind sănătatea bărbaților, realizat în cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS, arată că bărbații trăiesc mai sănătos și mai mult decât până acum, însă mulți dintre ei mor prematur din cauze ce pot fi prevenite și din alte motive decât cele biologice. Raportul evidențiază decalajul general în sănătatea bărbaților din întreaga Regiune Europeană, speranța medie de viață la bărbați la naștere este cuprinsă între 64 și 81 de ani - o diferență de 17 ani între țări.

 

Aproximativ 86% din totalul deceselor bărbaților sunt atribuite bolilor netransmisibile și leziunilor care au afectat bărbații la o vârstă mai mică. Principalele cauze de deces în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 30 și 59 de ani sunt bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și afecțiunile respiratorii, iar trei sferturi dintre bărbații care au murit în traficul rutier au avut vârsta sub 25 de ani.

 

"Regiunea Europeană reprezintă un exemplu printr-o reducere impresionantă a mortalității premature din cauza bolilor netransmisibile. Cu toate acestea, mulți oameni nu au acces la servicii de sănătate și mor din cauza acestor boli. Noul raport ne ajută să înțelegem nevoile specifice ale acestora și cum putem interveni pentru prevenirea mortalității premature a bărbaților, totodată, respectând și Obiectivul de Dezvoltare Durabilă privind egalitatea de gen", a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional al OMS pentru Europa.

 

De asemenea, Zsuzsanna Jacab a prezentat raportul european privind sănătatea 2018, progresele înregistrate pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării în regiune, precum și provocările întâmpinate privind implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și Sănătatea 2020.

 

Republica Moldova a fost apreciată pentru eforturile și măsurile realizate pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, acoperirea cu servicii medicale pentru toți și controlul bolilor comunicabile și noncomunicabile.

 

În context, delegația Republicii Moldova, a mulțumit Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul acordat în consolidarea asistenței medicale primare, sectorului spitalicesc, restructurarea serviciilor de sănătate publică, finanțarea durabilă a serviciilor medicale, accesul la medicamente și asigurarea cu resurse umane.

 

Pe parcursul celor 4 zile ale sesiunii, membrii Comitetului urmează să discute despre realizarea Planului european de acțiune în domeniul vaccinului 2015-2020, strategia privind sănătatea și bunăstarea bărbaților în regiunea europeană a OMS, promovarea sănătății publice și implementarea Cadrului regional pentru supravegherea și controlul vectorilor de țânțari invazivi și a reapariției vectorilor bolnavi în perioada 2014- 2020.

 

La finalul sesiunii, aceștia vor stabili planul de lucru și prioritățile OMS / Europa pentru anul următor.