A A A

 

În țară a fost înregistrat un focar multiplu cu suspecţie la rujeolă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă, cu implicarea a 20 de copii, dintre care doar 3 dintre ei au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejați de această infecţie.

 

Se presupune că, copiii au contactat boala în timp ce s-au aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care activa fără coordonarea cu autoritățile competente.

 

Persoana care este suspectată că ar fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă.

 

Astfel, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

 

Persoanele suspecte de rujeolă care s-au aflat în tabără sunt originare din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia, alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

 

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 0C, conjuctivită, rinoree, tusă uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât. La moment, copiii se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător.

 

Menționăm că, cauza refuzului de vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la o confesiuni religioase.

 

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare.

 

Iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau curent politic nu ne protejează de a contacta această boală contagioasă.

 

Rețineți! Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase este vaccinarea!!!