A A A

 

Svetlana Cebotari în discuții cu E.S. Serghei Ciciuc: Ne dorim o cooperare eficientă cu Belarus, în domeniile sănătății, ocupării forței de muncă și securității sociale

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Svetlana Cebotari, a avut la 14 februarie curent, o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, E.S. Serghei Ciciuc. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat stadiul actual de cooperare moldo-belaruse în domeniul sănătății, muncii și protecției sociale și au punctat prioritățile de colaborare pentru perioada următoare.

 

„Suntem deschiși pentru continuarea implementării proiectelor în domeniile sănătății, ocupării forței de muncă și migrației, precum și negocierii Acordului de Securitate Socială și semnarea acestuia cât mai curând. De asemenea, ne dorim o cooperare strânsă în domeniile transplantologiei și oncologiei”, a declarat Svetlana Cebotari.

 

La rândul său, E.S. Serghei Ciciuc a menționat despre susținerea pe care Ambasada este gata să o ofere Ministerului: „Vom facilita în continuare cooperarea între Instituțiile de învățămînt cu profil medical din ambele state privind schimbul de experiență și studenți, precum și cooperarea în domeniul acordării asistenței medicale, inclusiv a celei de tip sanatorial. La fel, vom pune accent pe semnarea Acordului între ambele state în domeniul securității sociale”, a precizat diplomatul belarus.

 

La final, ministrul a reiterat disponibilitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a iniția negocierile pe marginea unui proiect de Acord bilateral care va include domeniile prioritare de cooperare de interes comun între ambele state în sectoarele sănătății și cel social.

 

Menționăm că, în prezent, ministerele de ramură din Republica Moldova și Belarus colaborează în domeniile controlului calității preparatelor medicamentoase, recunoaşterii reciproce a protocoalelor tehnice și medicale de laborator și a certificatelor igienice a mărfurilor. La moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 4 companii din Republica Belarus, cota cărora pe piaţa farmaceutică constituie 2%.