A A A

 

Svetlana Cebotari: Asistenții Parentali Profesioniști sunt eroii zilelor noastre, cei care oferă necondiționat grijă și dragoste copiilor rămași fără ocrotire părintească

De Ziua Internațională a Familiei, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a vizitat o familie de asistență parentală profesionistă, care pe lîngă cei doi copii biologici, împarte dragostea și grija părintească la încă doi copii rămași fără îngrijire părintească. Vorbim de familia Pintilei, un model de familie unită, puternică și plină de valori, cum ar fi: respectul, dragostea și compasiunea.

 

Marina Pintilei spune că a îmbrățișat cea mai nobilă și umană profesie din lume din anul 2011 și este mândră că poate avea grijă de copilașii care nu se pot bucura de căldura unei familii. Iată de ce, pe Valentina, fetița care a fost luată în plasament în anul 2011, familia a adoptat-o în anul 2015.

 

„Ei sunt copii mei, sunt parte a familiei noastre și nu ne imaginăm viața fără ei. Îndemn toate familiile din țara noastră să fie la fel de unite și să împartă dragostea cu cei mai triști ca noi”, a menționat doamna Pintilei.

 

Pentru copii în situație de risc sau rămași fără îngrijire părintească, serviciul de asistență parentală profesionistă este o salvare de a crește într-un mediu prietenos. În primele luni de plasament în mediu familial, copii se recuperează aproape complet în toate aspectele de dezvoltare afectate de sistemul rezidențial.

 

„Voi sunteți eroii zilelor noastre, toate cele peste 459 de familii din țară, care dăruiesc dragoste copiilor rămași fără ocrotire părintească. Mă închin și vă mulțumesc pentru grija, dragostea și valorile pe care le oferiți necondiționat acestor copilași. Nu este nimic mai important pentru noi decît creșterea și educarea copiilor în mediul familial, iar în acest sens, depunem toate eforturile ca să vă oferim tot suportul de care aveți nevoie și să formăm familii puternice”, a declarat ministrul Svetlana Cebotari.

 

La moment, în Republica Moldova, în serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt plasați 3800 de copii dintre care 1017 copii în cele 459 de familii de asistenți parentali profesioniști și case de copii de tip familial, iar 2783 în familia extinsă.

 

Reamintim că, la 25 aprilie curent, Guvernul a probat stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru copiii plasați în servicii alternative de îngrijire de tip familial, precum și copiii din Casele comunitare pentru copii în situație de risc și cei din Centrele de plasament pentru copiii separați de părinți, începând cu clasa a cincea până la împlinirea vârstei de 18 ani.