A A A

 

Statul Israel va susține Republica Moldova în dezvoltarea domeniului sănătății și securității sociale

Astăzi, 9 noiembrie curent, delegația oficială a Republicii Moldova în Statul Israel, din care face parte și secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a avut o întrevedere bilaterală cu Yaakov Litzman, Ministrul Sănătății, în contextul căreia părțile au discutat despre colaborarea dintre ambele state în domeniul sănătății.

 

În cadrul discuțiilor au fost menționate activitățile incluse în Planul de Acţiuni în domeniul sănătăţii între instituțiile de profil dintre cele două state pentru perioada 2014-2018, care prevede realizarea schimbului reciproc de experiență în următoarele domenii: implementarea reformelor în sănătate, finanţarea asistenţei medicale și managementul spitalicesc.

 

Yakov Litzman a reiterat importanța și necesitatea realizării schimbului de experiență în domeniul sănătății, pentru a obţine noi performanţe în cadrul sistemelor de sănătate și a creşte calificarea specialiştilor în domeniu. La fel, acesta a declarat că va oferi toată asistența și suportul pentru dezvoltarea tratamentului oncologic, geriatriei și reabilitării persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova.

 

De asemenea, oficialul a apreciat buna colaborare în domeniul educațional, subliniind faptul că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău stă la baza instruirii specialiștilor din medicină în Israel.

 

Tot astăzi, Boris Gîlca, a avut o întâlnire bilaterală cu Aharon Barazani, Șeful Departamentului Afaceri Sociale și Tratate a Autorității de integrare a populației, la care au discutat despre perspectivele de cooperare şi identificarea domeniilor prioritare de colaborare bilaterală din domeniul muncii și protecției sociale dintre Republica Moldova și Statul Israel.

 

Un subiect important discutat a fost protecția socială a lucrătorilor migranți în Israel și necesitatea semnării unui acord de protecţie socială pentru a asigura cetăţenii noștri care muncesc și trăiesc în acest stat cu pensii și indemnizații.

 

La fel, oficialii au accentuat posibilitatea cooperării cu partea israeliană privind combaterea migrației ilegale, inițierea și demararea unui program comun pilot privind recrutarea îngrijitorilor (asistenți sociali) din Moldova pentru vârstnicii cu dizabilități din Israel.