A A A

 

Slovacia va susține Republica Moldova în realizarea reformelor în domeniul sănătății

Despre colaborarea şi schimbul de experienţă între Republica Moldova și Slovacia în realizarea reformelor din sistemul de sănătate, perfecţionarea specialiştilor din cadrul sistemului de sănătate, managementul calităţii serviciilor de sănătate, modernizarea serviciilor de îngrijiri paliative, a discutat astăzi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari cu Ambasadorul Republicii Slovace în țara noastră, Dušan Dacho.

 

„Apreciem înalt asistența oferită de partea slovacă pentru țara noastră, în realizarea reformelor. Avem planificate acțiuni importante privind reformarea sistemului de asistență primară și spitalicească, iar expertiza și suportul partenerilor este unul foarte important”, a declarat Svetlana Cebotari.

 

La rândul său, Dušan Dacho, a reiterat susținerea Slovaciei pentru reformele care urmează să le realizeze ţara noastră. „Republica Moldova este una din cele trei țări prioritare pentru Slovacia și unica din Europa, care beneficiază de un grad înalt de susținere și asistență, inclusiv în parcursul său european, de aceea este important ca politicile promovate să fie aliniate la standardele europene”, a menționat Ambasadorul.

 

Totodată, acesta și-a exprimat disponibilitatea de a susține autoritățile centrale și locale prin intermediul granturilor mici acordate pentru proiecte în mai multe domenii. O acțiune importantă fiind modernizarea serviciilor de îngrijire paliativă în Republica Moldova.

 

Oficialii au pledat pentru semnarea Acordului între Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Slovace, privind colaborarea pe domeniile prioritare, care vor fi stabilite de comun acord.