A A A

 

Situația epidemiologică prin rujeolă și problemele în domeniul imunizării populației discutate la Parlament

Astăzi, 18 septembrie, în cadrul Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie s-au desfășurat audieri publice cu privire situația epidemiologică prin rujeolă și problemele privind imunizarea populației.

 

La eveniment, au participat reprezentanți ai comisiei parlamentare de profil, autorităților publice centrale, instituțiilor medico-sanitare, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai autorităților publice locale, organizațiilor nonguvernamentale și lideri religioși.

 

Președinta Comisiei, Valentina Buliga, a menționat în debutul ședinței, despre  impactul rujeolei asupra populației atât în regiune cât și în Republica Moldova și necesitatea conjugării eforturilor tuturor factorilor de decizie și implicarea activă în promovarea vaccinări, pentru  oprirea răspândirii acestei maladii contagioase.

 

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a menționat că, situația epidemiologică prin rujeolă rămâne a fi alarmantă, de la începutul anului 2018, fiind confirmate 281 cazuri de îmbolnăvire, în urma scăderii acoperirii vaccinale, din cauza refuzului neîntemeiat al părinților.

 

„Doar cu o acoperire mai mare de 90 la sută, poate fi stopată o epidemie, iar asta e posibil, doar dacă populația va conștientiza despre riscul de îmbolnăvire prin rujeolă și faptul că unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare”, a subliniat secretarul de stat.

 

De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici a informat că, de la începutul anului școlar șapte mii de copii, nu au fost admiși în instituțiile de învățământ, din cauza faptului că nu au fost vaccinați, iar la 14 septembrie, numărul acestora s-a redus până la cinci mii.

 

Referitor la reglementările legale, care prevăd expres obligativitatea vaccinării copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a precizat că, vaccinarea populaţiei în Republica Moldova se realizează în conformitate cu documentele naţionale şi internaţionale, care indică asigurarea celui mai înalt standard de sănătate copiilor, inclusiv implementarea măsurilor de prevenire a bolilor şi deceselor.

 

Specialiștii în sănătate publică, reprezentanții instituțiilor medico-sanitare, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au accentuat necesitatea desfășurarii unei comunicări deshise și eficiente cu părinții, pentru creșterea credibilității acestora în surse de informare oficiale.

 

De asemenea, se impune întreprinderea unor măsuri complexe, prevăzute în acte legislative și normative, care ar crește complianța persoanelor la vaccinare, diseminare transparentă a datelor, privind calitatea vaccinurilor, reacțiile postvaccinale, experiența țărilor dezvoltate în domeniul imunizării populației .

 

În urma audierilor, toți factorii de decizie, prezenți la ședință, urmează să prezinte propunerile și recomandările privind acțiunile ce urmează să fie întreprinse, printr-o abordare complexă, precum și inițiativele de îmbunătățire a cadrului legal.