A A A

 

Situația epidemiologică prin gripă, în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Astăzi, 12 ianuarie curent, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a desfășurat o ședință extinsă, pentru a monitoriza evoluția gripei și infecțiilor respiratorii, precum și măsurile de control întreprinse împotriva acestora.

 

La ședința prezidată de Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au participat reprezentanții Ministerului, ai Centrului Național de Sănătate Publică, Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău, Direcției Sănătate Publică din mun. Chișinău și reprezentanţii spitalelor republicane şi municipale.

 

În cadrul ședinței, participanții au discutat problemele cu care s-au confruntat pe fiecare segment din sistemul de sănătate: asistența medicală urgentă prespitalicească, cea spitalicească și sistemul național de supraveghere și control.

 

Reprezentanții instituțiilor medico-sanitare publice au menționat că fac față fluxului de pacienți și acordă asistența medicală necesară prioritar la domiciliu, iar, conform Protocoalelor Clinice Naționale, sunt spitalizați bolnavii cu evoluție severă a maladiei.

 

De asemenea, conducătorii instituțiilor medicale au specificat că dețin în stoc medicamentele necesare pentru tratament, inclusiv preparatele antivirale.

 

Viceministrul, Aliona Serbulenco, a indicat specialiștilor în sănătate publică să asigure în continuare supravegherea epidemiologică și virusologică a gripei, IACRS și SARI în municipiul Chișinău și în țară, să identifice soluții de diminuare a riscurilor ce pot interveni.

 

De asemenea, să elaboreze un ordin de repartizare a bolnavilor pentru acordarea asistenței calificate în instituțiile terțiale și să atenționeze medicii de familie privind necesitatea informării permanente a populației, a depistării precoce și aplicarea tratamentului corespunzător.

 

Menționăm că, pe întreg teritoriul țării există 9 puncte de sentinelă care monitorizează morbiditatea şi severitatea în vederea recomandării măsurilor și acțiunilor de sănătate publică bazate pe evidențe și supraveghează circulaţia virusurilor gripale umane și a rezistenţei la antivirale a virusului gripal.