A A A

 

Silvia Radu: Viitorul copiilor cu autism depinde de implicarea tuturor: autorităților, specialiștilor în domeniu, dar și întregii societăți

 

Experți internaționali, specialiști de profil, ONG-uri axate pe autism și părinți ai copiilor cu autism s-au întrunit în cadrul unei conferințe internaționale, care se desfășoară în perioada 5-6 aprilie curent,  pentru a discuta și prezenta experiențele internaționale privind aplicarea terapiei ABA (Analiza comportamentală aplicată) pentru copii cu autism. 

 

Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Ajutor copiilor cu tulburări din spectrul  autist și alte tulburări genetice din Moldova”, finanțat de Agenția de Dezvoltare a Republicii Cehe și implementat de ADRA Moldova în parteneriat cu AO „SOS Autism”.

 

În cadrul conferinței vor fi prezentate rezultate ale cercetărilor privind autismul și tulburările genetice rare în Moldova, intervenția comportamentală în autism, depistarea precoce, strategiile de învățare a copiilor cu autism, monitorizarea progresului copilului în programul ABA cu ajutorul platformei ABAToolkit, etc. 

 

Prezentă la deschiderea conferinței, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu a menționat că viitorul copiilor cu autism depinde foarte de mult de implicarea atît a autorităților, cît și a specialiștilor în domeniu și întregii societăți.

 

„Mă bucură faptul că împreună cu AO „SOS Autism” și ADRA Moldova, dar și cu susținerea Republicii Cehe, am realizat pași importanți în acest domeniu. Sunt sigură că vom reuși să punem în aplicare toate aceste realizări, pentru ca fiecare copil cu autism, dar și familiile lor, să aibă acces la programe de terapie și învățarea abilităților de viață”, a spus Silvia Radu. 

 

Ministrul a subliniat că odată cu aprobarea Planului de acţiuni al Programului naţional de sănătate mintală 2017-2021, a fost elaborat Protocolul clinic național „Tulburări de spectru autist la copil și adult” și Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie” și Regulamentul de organizare și funcționare al Centrului specializat de intervenție pentru tulburări din spectrul autist, care are menirea de a oferi suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice etc.

 

„Diagnosticarea la timp, dar și terapia copiilor cu autism a devenit o problemă majoră pentru Republica Moldova. Este timpul să ne unim eforturile pentru a aplica cele mai bune metode de terapie pentru acești copii, pentru a evolua și obține abilitățile necesare pentru incluziune socială”, a declarat Aliona Dumitraș, director executiv AO „SOS Autism Moldova”. 

 

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 500 copii cu tulburări din spectrul autist.