A A A

 

Silvia Radu și ministrul Sănătății al Turciei, dr. Fahrettin Koca au semnat un Plan de acțiuni privind colaborarea în domeniul sănătăți

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu și ministrul Sănătății al Turciei, dr. Fahrettin Koca au semnat astăzi la Istanbul, Planul de acțiuni privind a cooperarea în domeniul sănătății, pentru perioada 2019-2020, în cadrul celei de-a 5-a ediție a Congresului Mondial Medical al Turciei.

 

Conform documentului, Turcia va oferi suport țării noastre în dezvoltarea asistenței medicale urgente prespitalicești, modernizarea sistemului medical informațional, reducerea maladiilor transmisibile și nontransmisibile, achiziția medicamentelor și echipamentelor medicale.

 

De asemenea, partea turcă s-a angajat să ofere suport pentru instruirea cadrelor medicale din domeniile ortopedie, ginecologie și obstetrică, medicină de urgentă, oncologie, cardiologie în Turcia și tratarea pacienților cu boli oncologice în spitatalele din țara lor.

 

La fel, părțile urmează să coopereze în domeniul verificării dispozitivelor medicale prin schimb de experiență, materiale de instruire, proceduri de lucru, seminare, etc., în scopul creșterii calității serviciilor medicale din țara noastră.

 

„Planul de acțiuni semnat astăzi reconfirmă suportul oferit țării noastre de către Turcia. Astăzi, pacienții de la Institutul Mamei și Copilului și a Spitalului Raional din Comrat, se bucură de condiții moderne și asistență medicală performantă, datorită reconstrucției instituțiilor, dotării cu tehnică și echipamente moderne, oferite de Turcia. Odată cu realizarea tuturor acțiunilor din Plan, vom putea atinge, un grad mai înalt de modernizare. Turcia rămâne un partener valoros, pe care ne putem baza și ne dorim o colaborare stabilă și de lungă durată”, a declarat Silvia Radu.

 

La rândul său, dr. Fahrettin Koca, a menționat că va oferi tot suportul și asistența necesară pentru realizarea reformelor și modernizarea sistemului de sănătate din Republica Moldova.

 

Tot astăzi, Silvia Radu participă la lucrările Congresului Mondial Medical al Turciei unde peste 500 de participanți din domeniul sănătății, miniștri, oameni de știință, academicieni, lucrători medicali discută despre Controlul și tratarea bolilor netransmisibile (diabetul, bolile cardiovasculare, bolile aparatului respirator, obezitatea, cancerul) și factorii de risc ai acestora.

 

Menționăm că, Parteneriatul de colaborare în domeniul sănătăţii cu Republica Turcia se realizează în baza Acordului de cooperare în domeniul sănătăţii dintre Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Turcia, semnat la Chişinău, la data de 11 noiembrie 1997.