A A A

 

Silvia Radu: Modelul României privind integrarea serviciilor de urgență poate fi implementat cu succes și în Republica Moldova

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, împreună cu șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, Mihail Harabagiu, au avut astăzi o întrevedere cu Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României, pe situații de urgență.

 

Scopul întâlnirii a fost de a prelua din experiența României în reformarea și dezvoltarea asistenței medicale de urgență și inițierea colaborării privind îmbunătățirea acestui domeniu în Republica Moldova.

 

„România a avansat foarte mult în gestionarea situațiilor de urgență. Ne dorim același lucru și în țara noastră. Trebuie să identificăm cele mai eficiente măsuri, astfel încît, să optimizăm la maximum intervențiile de urgență medicale” a declarat Silvia Radu.

 

Raed Arafat a menționat că asistența medicală de urgență trebuie privită ca un tot întreg, unde pompierii și echipele de pe ambulanțe trebuie să lucreze împreună. România a realizat acest lucru și datorită încadrării în această structură a echipelor de descarcerare dar și instituirea Unității de Primiri Urgente, s-a reușit reducerea mortalității în cazurile de urgentă cu 50%.

 

Tot astăzi, Silvia Radu a vizitat și Centrul pentru Situații de Urgență, unde a făcut cunoștință cu modelul de funcționare al acestuia: „Acest centru este un model în care SMURD și Ambulanțele colaborează pentru rezolvarea urgențelor medicale. E un model de urmat pentru Moldova, ca SMURD și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să coopereze pentru a ajunge mai repede la cetățenii care au nevoie de asistență medicală”.

 

Datorită proiectului SMURD – 2 „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfontralieră dintre Republica Moldova și România”, finanțat de Comisia Europeană, la Institutul de Medicină Urgentă va fi construită o Unitate de Primiri Urgente, care va fi dotată cu echipament de înaltă performanță.

 

Menționăm că, Republica Moldova beneficiază de suportul României în cadrul proiectului transfontralier prin intervențiile realizate cu elicopterul SMURD. De la începutul anului 2015 pînă acum au fost efectuate 106 intervenții