A A A

 

Serviciile sociale adresate persoanelor fără adăpost vor funcționa după un Regulament cadru

Executivul a aprobat astăzi, 24 ianuarie, în ședința de Guvern, Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului adăpost de noapte pentru persoanele fără adăpost și a standardelor minime de calitate.

 

Proiectul a fost elaborat pentru asigurarea cadrului legal privind crearea și dezvoltarea serviciilor sociale de către autoritățile administrației publice locale, având drept scop respectarea drepturilor omului, non-discriminării și prestarea de servicii calitative acestor categorii de persoane.

 

Astfel, în cadrul Serviciului se va acorda asistență socială persoanelor fără adăpost, în special cazare pe timp de noapte, alimentare, igienă și vestimentație, precum și acordării serviciilor de suport pentru dezvoltarea capacităților de auto-îngrijire, suport pentru documentare/restabilirea actelor și motivarea acestora de revenire în circuitul social-economic activ.

 

Proiectul aprobat va avea impact socio-economic avantajos și va contribui la încadrarea forței de muncă în cîmpul muncii cu achitarea tuturor contribuțiilor, scăderea numărului de infracțiuni, micșorarea numărului persoanelor întreținute în instituțiile penitenciare, respectarea drepturilor omului prin asigurarea șanselor de incluziune, prevenirea și reducerea maladiilor social periculoase.

 

Costurile pentru prestarea acestui Serviciu se estimează la cca 4300 lei pentru beneficiar pe lună.

 

Menționăm că, potrivit analizelor cu privire la profilul persoanelor fără adăpost, circa 75% din această categorie de persoane sunt cu vârste cuprinse între 20-50 ani.