A A A

 

Schimb de experiență privind organizarea și funcționarea asociațiilor medicale între autoritățile și organizațiile medicale din Republica Moldova și Asociația Medicală Germană

La 11 octombrie curent, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Medicale Germane, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 10-12 octombrie 2018.

 

Vizita are drept scop familiarizarea cu sistemul medical din Republica Moldova, documentarea privind structura, rolul și modul de organizare și funcționare a organizațiilor medicale profesionale din țara noastră, precum și modalitățile de înregistrare a membrilor acestora.

 

În debutul întrevederii, Boris Gîlca a subliniat rolul asociațiilor medicale în dezvoltarea și promovarea politicilor statului în domeniul sănătății.

 

„Prin intermediul asociațiilor profesionale din domeniul sănătății asigurăm o conexiune și o comunicare eficientă dintre autorități și lucrătorii medicali, acesta fiind totodată un instrument ce permite facilitarea instruirii și dezvoltării profesionale a personalului medical. Modelul de auto-administrație medicală al Republicii Federale Germania este unul avansat, de aceea schimbul de experiență în acest domeniu este important”, a subliniat Boris Gîlca.

 

În context, oficialii au discutat despre oportunitățile de colaborare în domeniul sănătății între ambele instituții, cu accent pe fortificarea capacităților instituționale și dezvoltarea profesională a personalului medical.

 

„Ne propunem să stabilim un parteneriat de cooperare durabil cu organizațiile medicale profesionale din Republica Moldova. Există un potențial considerabil care trebuie valorificat corespunzător. Sunt convins ca avem ce învăța unii de la alții”, a menționat reprezentantul Asociației Medicale Germane, Steffen Zimmermann.

 

În cadrul dialogului s-a convenit asupra efectuării schimbului de experiență și bune practici între organizațiile medicale profesionale din Republica Moldova și Asociația Medicală Germană, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte bilaterale.

 

Menționăm că, Asociația Medicală Germană (Bundesärztekammer) este organizația centrală a auto-administrației medicale din Republica Federală Germania care reprezintă interesele lucrătorilor medicali și joacă un rol activ în procesele de formare a opiniei privind politicile statului în domeniile sănătății și social.