A A A

 

Schimb de experiență în domeniul inspecției sociale între Republica Moldova și România

Împărtășirea experienței Republicii Moldova în domeniul utilizării profilului de risc în inspecția socială și utilizarea tehnologiilor informaționale în detectarea riscurilor de fraudă în acordarea ajutorului social, a fost discutată de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și reprezentanții Agențiilor Județeane pentru Plăți și Inspecție teritoriale din România, care se află într-o vizită de studiu, în perioada 11-15 decembrie curent.

 

Ședința a fost prezidată de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu care a prezentat sistemul de asistență socială existent în țara noastră, precum și mecanismul de funcționare a acestuia.

 

Vizita respectivă este platformă pentru schimb bilateral de experiență în domeniul asistenței sociale, consolidarea cooperării între Republica Moldova și România în domeniul evaluării și inspectării serviciilor sociale, controlul corectitudinii stabilirii și acordării prestațiilor sociale. Asistența socială este un domeniu relativ nou, dar care înregistrează progrese semnificative în dezvoltare, context în care preluarea practicilor pozitive este extrem de necesară.

 

Pe parcursul vizitei, Inspecția Socială din Republica Moldova va prezenta delegaților români: modul de aplicare a tehnicilor de profil de risc în Inspecția Socială din Moldova, realizările actuale, punctele semnificative în implementare, modul de integrare cu data matching și intențiile de viitor, implementarea sistemului informatic de asistență socială în Republica Moldova cu acoperire pe toate palierele administrative(primărie, raion, centru: raportare, inspecție, petiții), modalitatea de instruire a utilizatorilor finali și organizarea activității de contact-call center pentru a răspunde eficient la întrebările și problemele post-implementare sistem informatic.

 

În cadrul vizitei de studiu reprezentanții părții române vor merge la Orhei, pentru a studia și discuta detalii cu specialiști de la nivel local (primarie, raion) despre rolul asistentului social la nivel local, lucrul asistentului social cu beneficiarii de ajutor social, utilizarea Sistemului Informațional Automatizat „Asistență Socială”. De asemenea, vor vizita Centrul multifuncțional de servicii sociale din Peresecina, raionul Orhei, un centru de zi și un centru de îngrijire a persoanelor vârsnice din raionul Strășeni.

 

Menționăm că în perioada următoare urmează să fie semnat un acord de colaborare între Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție teritorială din România și Inspecția Socială din Republica Moldova.