A A A

 

Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată și în Moldova

Alăptarea este prima imunizare a copilului și cel mai bun start în viaţă. Este îndemnul Caravanei “Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” organizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Astfel, Republica Moldova împreună cu alte peste 175 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării.

 

Evenimentele de informare și promovare a alăptării  se desfășoară în 7 orașe: Căușeni (31 iulie), Chișinău (1 august), Ungheni (2 august), Soroca (7 august), Edineț (8 august), Cahul (13 august) și Comrat (14 august). Acțiunile au menirea de a le oferi cuplurilor cu bebeluși, sau care sunt în așteptarea unui copil, posibilitatea de a primi răspunsuri din prima sursă, de la specialiști și experți naționali și de a face schimb de experiență cu alți părinți pe subiecte de interes: beneficiile și pozițiile alăptării, regimul alimentar recomandat mamelor, modul în care pot fi prevenite complicațiile, exercițiile fizice pe care le pot face cu întreaga familie.

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a delcarat că promovarea alăptării este o responsabilitate socială comună.

 

”Din păcate la noi este o tendinţă de diminuare a  alăptării naturale la sân.  Doar  38 la sută dintre femei alăptează până la șase luni. Alăptarea conţine foarte multe componente pozitive, atât pentru copil, cât şi pentru mamă.  Prin acest proces, în primul rând, are loc  transmiterea tuturor anticorpilor.  Astfel copilul are şanse mult mai mari să facă faţă oricăror îmbolnăviri sau situaţii neplăcute. De asemenea, se consolidează legătura nou-născutului cu mama, care este o legătură sentimentală. Alăptarea contribuie și la diminuarea stărilor de depresie a mamei și crearea unui climat pozitiv, încurajator în familie”, a declarant ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

 

Potrivit statisticilor, 50 la sută dintre mame întrerup alăptarea bebeluşilor după şase luni, pentru a reveni la serviciu. Repretentanții Organizației Mondiale a Sănătății și ai UNICEF spun că vor ajuta țara noastră să creeze condițiile necesare pentru ca femeile să-și poată alăpta copii la locul de muncă.

 

“Noi știm deja  cât de benefic este laptele matern,  de aceea trebuie să creăm toate condiţiile pentru ca mamele să poată alăpta ori de câte ori au nevoie. De aceea, în acest an, ne concentrăm eforturile pentru a crea condiţii necesare la locurile de muncă. Este vorba despre amenajarea unor camere speciale unde femeile vor putea alăpta. Este important ca mamelor să le fie oferite pauze mai dese pentru alăptare, iar colegii să fie informați pentru a le susține”, a spus  reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych

 

“Noi vrem ca alăptarea la sân să fie considerată  o normă culturală, acceptată de toţi , întrucât acest lucru este în beneficiul copilului şi contribuie semnificativ la creşterea şi dezvoltarea lui. Alăptarea exclusivă la sân este ca un fel de prim vaccin pe care îl primeşte bebelușul. Este cea mai bună sursă de nutriţie nu doar în primele zile de viaţă, dar în primii doi ani”, a specificat Margareta Tileva, reprezentantă adjunct a UNICEF Moldova.

 

Conform datelor statistice, în 2017, peste 89 la sută din nou-născuți au fost  hrăniţi cu lapte matern în primele trei luni, 82% până la șase luni și 71% până la vârsta de un an. La nivel global, 45% dintre decesele infantile sunt asociate cu subnutriția, inclusiv cu insuficiența alăptării. Anual, aproximativ 800.000 de copii cu vârsta sub 5 ani din întreaga lume ar fi salvați dacă ar fi alăptați până la 24 de luni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei  până la doi ani şi mai mult. Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual, în perioada 1-7 august.