A A A

 

S-a stins din viață Eugeniu Maloman, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, savant, chirurg, care și-a consacrat șase decenii din viață sistemului național de sănătate

Comunitatea medicală din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în eternitate, la data de 14 mai, a profesorului Eugeniu Maloman, în vârsta de 90 de ani, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, Catedra de chirurgie nr. 4 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova.

 

A fost fondator şi şef al Catedrei de chirurgie spitalicească a Facultăţii de Stomatologie şi Medicină Preventivă (1967–1986) şi al Catedrei de chirurgie a Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor (1986–1998); preşedinte al Comisiei de atestare a chirurgilor, preşedinte al Consiliului științific specializat de susţinere a tezelor, consultant principal al Asociaţiei Curativ-sanatoriale a Cancelariei de Stat, vicepreşedinte al Asociaţiei Chirurgilor Nicolae Anestiadi din Republica Moldova, specialist principal în probleme de chirurgie al Ministerului Sănătăţii al RM (peste 20 de ani), membru titular al Academiei de Ştiinţe din New York și membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie de Urgenţă. Profesorul Maloman a contribuit substanțial la dezvoltarea serviciului de chirurgie din țara noastră, la implementarea rezidenţiatului, ca formă nouă de instruire medicală postuniversitară la Alma Mater.

 

Pentru activitatea îndelungată și prodigioasă i-a fost conferite titlurile onorifice Savant emerit (1995) și Om Emerit în ştiinţă (2006), Ordinul Gloria muncii (1998) și cu cea mai înaltă distincție de Stat – Ordinul Republicii (2012). În acest an, profesorul Maloman a fost menționat cu Diploma de membru titular al Academiei de Științe Medicale, medalia Dimitrie Cantemir, iar în cadrul Galei premiilor în Sănătate i-a fost conferit Premiul pentru întreaga carieră medicală.

 

Comunitatea medicală a pierdut un model al responsabilităţii şi al profesionalismului, şi, nu în ultimul rând, un om excepţional, care s-a remarcat prin inteligență, onestitate, verticalitate, modestie, rafinament, empatie și respect în relațiile cu studenții, colegii, pacienții și cu toți cei care l-au cunoscut.

 

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale deplânge dispariţia domnului Eugeniu Maloman, talentat savant și chirurg iscusit, experimentat pedagog şi manager, care și-a consacrat șase decenii din viață Alma Mater, sistemului național de sănătate și oamenilor suferinzi și exprimă sincere condoleanţe apropiaţilor în legătură cu trecerea în nefiinţă a acestuia. Este o pierdere grea pentru lumea medicală, pentru rude, apropiaţi, colegii de generaţie şi discipoli.

 

Colegii şi toţi cei ce au l-au cunoscut îi vor păstra vie amintirea.

 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!