A A A

 

Rezultatele și provocările în domeniul controlului HIV/SIDA în țara noastră, discutate cu reprezentanții UNAIDS și UNODC

La 23 ianuarie curent, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a discutat cu coordonatorul național al Programului Națiunilor Unite privind HIV/SIDA, Svetlana Plămădeală și Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate, Ina Tcaci.

 

În cadrul ședinței, au fost menționate rezultatele pozitive în domeniul controlului HIV/SIDA și tuberculoză, printre care: alinierea ghidului național și protocoalelor naționale de tratament la standardele internaționale, astfel, oferind posibilitatea diagnosticării HIV într-o singură zi și înrolarea imediată a pacienților în tratament și asigurarea tratamentului pentru 30% (linia I) din pacienții cu HIV din regiunea transnistreană.

 

De asemenea, au fost analizate și unele provocări ce țin de sustenabilitatea finanțării serviciilor de prevenire HIV, extinderea tratamentului dependenței de droguri, dar și asigurării cu tratament tuberculozei pacienților din penitenciare.

 

La finalul întrevederii, au fost stabilite prioritățile comune pentru anul 2019, printre care: validarea eliminării transmiterii materno-fetale a HIV, pregătirea noului Program național de control și profilaxie HIV, a noii strategii antidrog.

 

Menționăm că, UNAIDS participă activ în controlul infecției HIV în Republica Moldova, prin oferirea suportului tehnic și metodologic la elaborarea unui șir de documente de politici în domeniul combaterii epidemiei HIV.