A A A

 

Respectare prevederilor legale în domeniul controlului tutunului în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat implemetarea prevederilor actelor legislative și normative în domeniul controlului tutunului de către agenții economici autorizați în producerea, importul, plasarea pe piață și comercializarea produselor din tutun.

 

În acest sens, a fost aprobat, un plan de acțiuni de verificare a respectării de către agenții economici a prevederilor legale și anume prezența la intrare, în cel mai vizibil loc a semnului de interzicere a fumatului, respectarea interdicțiilor privind publicitatea articolelor de tutun, prezența actului permisiv și licenței de comercializare a produselor de tutun, prezența în comercializare a stocurilor produselor din tutun fără avertismente de sănătate combinate, compuse dintr-un avertisment textual și o imagine color corespunzătoare, respectarea interdicțiilor privind comercializarea produselor din tutun și conexe minorilor și prevenirea accesului minorilor la ele.

 

Astfel, la nivel național la evidență se află 6519 obiective (magazine, chioșcuri/gherete, restaurante, comerț ambulant, etc.), iar pe parcursul lunii iunie, au fost verifcate 645 obiective din întregul teritoriu țării.

 

În urma verificărilor, au fost înregistrate 289 încălcări, iar pentru 241 din ele au fost aplicate prescrieri sanitare, astfel încât: 42 din ele, pentru nerespectarea art. 21 din Legea Nr. 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului, „Publicitatea şi promovarea prin sponsorizare a produselor din tutun pentru fumat”,128 din ele, pentru nerespectarea art. 25 „Prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe”, 50 din ele, pentru nerespectarea art.16 „Etichetarea produselor din tutun pentru fumat”, 21 din ele, pentru nerespectarea art. 26 „Protecţia împotriva expunerii la fumul de tutun”.

 

Au fost întocmite 8 procese verbale. Iar suma amenzilor aplicate este de 11700 lei, suma amenzilor achitate constituie 5700 lei.

 

Activitatea de verificare a respectării prevederilor actelor legislative și normative în domeniul controlului tutunului de către specialiştii ANSP, va continua şi în perioada următoare.

 

Reamintim că, linia verde de sesizarea încălcărilor legislației se face la numărul de telefon 080012300, apel gratuit.

 

Nerespectarea prevederilor Legii nr. 278/2007 privind controlul tutunului,atrage răspunderea stabilită de legislaţia în vigoare.