A A A

 

Republica Moldova va prelua experiența Sloveniei privind dezvoltarea serviciului de sănătate publică

În perioada 16-19 iulie curent, o delegație a Republicii Moldova, condusă de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, din care fac parte conducerea Agenției Naționale de Sănătate Publică, precum și a inspectorilor de sănătate de la Bălți, Cahul, Orhei și Soroca, se află într-o vizită de studiu în Ljubljana, pentru a prelua experiența Sloveniei privind transformarea și restructurarea serviciului de sănătate publică și organizarea acestuia.

 

Slovenia a înregistrat un progres remarcabil în reformarea serviciului de sănătate publică, procesul fiind inițiat în anul 2012, ca urmare a propunerii Guvernului sloven de restructurare majoră a instituțiilor de sănătate publică prin fuziune în cadrul a două noi instituții de sănătate publică la nivel național: Institutul Național de Sănătate Publică și Laboratorul Național pentru Sănătate, Mediu și Alimentație, iar începând cu 1 ianuarie 2014, ambele instituții au devenit funcționale.

 

„Necesitățile de sănătate ale populației diferă de la o regiune la alta, chiar și într-o țară mică precum Slovenia. Cunoscând profilurile de sănătate în particular, dispunând de date, mecanisme clare de monitorizare și supraveghere și de profesioniști pregătiți putem răspunde mai bine tuturor nevoilor populației. Ne bucură faptul că avem posibilitatea de a împărtăși cu colegii din Moldova experiența noastră în reformarea serviciului de sănătate publică”, a menționat astăzi prof. Ivan Erzen, directorul adjunct al Institutului Național pentru Sănătate Publică din Slovenia.

 

Reforma serviciului de sănătate publică în Republica Moldova a început în anul 2016, prin instituirea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care este responsabilă de supravegherea de stat a sănătății populației, controlul de stat în domeniul sănătății, monitorizarea și evaluarea stării de sănătate a populației, organizarea și desfășurarea procesului de evaluare, acreditarea unităților medico-sanitare și farmaceutice și siguranța ocupațională.

 

Autoritatea a preluat domeniile de activitate ale Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Inspectoratului farmaceutic şi al dispozitivelor medicale, Centrului Naţional de Sănătate Publică și Centrelor de Sănătate Publică teritoriale.

 

„Domeniul sănătății publice este o verigă importantă a sistemului medical din Republica Moldova. Sunt sigură că experiența Sloveniei în acest domeniu va contribui la îmbunătățirea activității Agenției Naționale pentru Sănătate Publică”, a subliniat Aliona Serbulenco. 

 

 

De asemenea, delegația a vizitat Inspectoratul de Stat în Sănătate și Administrația de Stat privind Siguranța Alimentelor, Sectorul Veterinar și Protecția Plantelor. Specialiștii din Republica Moldova au luat cunoștință cu structura, atribuțiile și domeniile de activitate ale acestor două instituții.

 

Menționăm că, modelul Sloveniei de transformare a serviciului de sănătate publică se consideră unul de succes la nivel european, cu un rol distinct în actualul sistem național de sănătate și care va servi drept exemplu pentru dezvoltarea sistemului de sănătate publică din Republica Moldova.