A A A

 

Republica Moldova va beneficia de suportul experților italieni privind îmbunătățirea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburări de spectrul autist

Astăzi, 5 octombrie curent, secretarul general de stat, Boris Gîlca, a avut o întrevedere cu reprezentanții proiectul „Pro.Mo.VA. - Programma Moldova Versus Autismo” (Programul Republicii Moldova Împotriva Autismului), care a fost inițiat pentru a sprijini activităţile organizaţiei „S.O.S. Autism” din țara noastră.

 

În cadrul acestui proiect, țara noastră beneficiază de suport în implementarea unui program de analiză, efectuat de către o echipă de experți italieni. În rezultatul acestei analize, vor fi dezvoltate și aplicate noi tehnici de terapie, care vor fi puse în parctică de către specialiștii Centrului de Reabilitare, care activează mai bine de 10 ani în Chișinău. Centrul este frecventat de circa 40 de copii şi adolescenţi cu autism.

 

Totodată, în cadrul mai multor instituții de învățământ din țară, urmează să fie realizat un sondaj, cu scopul de a oferi suport profesorilor în gestionarea activităţilor copiilor cu autism şi promovarea integrării şcolare a acestora. Astfel, din cadrul proiectului vor fi alocate surse financiare de aproximativ 20.000 euro, pentru realizarea instruirilor profesorilor, asistenților sociali, experților din cadrul Organizației SOS Autism, fiind prevăzute 120 de ore de intervenţie pe teren ale echipei italiene.

 

Echipa este formată din dr. Bruno Sales - neuropsihiatru infantil, dr. Leonardo Granchi - psiholog, dr. Arianna Bello - medic specializat în neuropsihomotricitate şi Benedetta Bagni - vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Autism “Fiori di Vetro Onlus”.

 

„Suportul oferit  în cadrul proiectului „Pro.Mo.VA. – Programul Republicii Moldova Împotriva Autismului” și a echipei de experți care vor lucra cu specialiștii în domeniu, va avea un impact pozitiv asupra ameliorării calităţii vieţii persoanelor cu tulburări de spectrul autist și a familiilor acestora”, a menționat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

 

Menționăm că, la inițiativa Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost elaborat proiectul hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare al Centrului specializat de intervenție pentru persoanele cu autism şi a Standardelor de calitate pentru serviciile medico-sociale prestate în cadrul centrelor specializate de intervenție pentru TSA.

 

Menirea centrelor specializate de intervenție pentru tulburări din spectrul autist, care vor presta servicii medico-sociale pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală specifice pentru TSA, este de a oferi suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice etc.

 

În anul 2017, incidența prin tulburări de dezvoltare psihologică, care include TSA, a constituit 246 de persoane din care majoritatea sunt copii (205), iar prevalența a ajuns la 1422 de cazuri din care 299 sunt copii. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor cu TSA este în creştere, fiind înregistraţi un copil cu autism la 60 nou-născuţi.

 

Remarcăm că, Proiectul PRO.MO.VA. este activ susținut de către Consulul Onorific al Republicii Moldova, Dr. Alessandro Signorini și de către Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, Excelența Sa, Stela Stîngaci.