A A A

 

Republica Moldova urmează să semneze Acordul de securitate socială cu Republica Belarus

În perioada 6-7 iunie curent, o delegaţie a Republicii Moldova, din care fac parte Nelea Rusu, secretar de stat în domeniul asigurărilor social şi medicale al  Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, director general al  Casei Naţionale de Asiguirări Sociale, Narcisa Mămăligă, directorul Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă au efectuat o vizită oficială la Minsk, Belarus. 

 

Delegaţia a negociat proiectul Aranjamentului Administrativ privind implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Belarus şi convenirea formularelor utilizate pentru schimb de informaţii la nivelul instituţiilor competente. 

 

Aranjamentul Administrativ stipulează condiţii şi norme privind implementarea practică a Acordului dintre cele două state, în special, în ceea ce priveşte stabilirea, recalcularea şi plata pensiilor şi plăţilor de asigurare.

Următoarea etapă va fi semnarea Acordului. 

 

Acordul nou prevede că atât Republica Moldova, cât şi Republica Belarus  vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

 

Actualmente Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus aplică Acordul privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 12.09.1995 şi bazat pe principiul teritorialităţii. Acordul prevede că în caz de trecere cu domiciliul permanent în Republica Belarus, cetăţeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent, dacă el a lucrat în această ţară sau nu. Adică, perioada activităţii de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie  ar fi lucrat  pe teritoriul Republicii Belarus. În acest caz, este vorba, de asemenea, şi de stagiul de cotizare, realizat până la destrămarea URSS, adică până în 1992.

 

Menționăm că, Republica Moldova a semnat 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia.