A A A

 

În Republica Moldova urmează să fie elaborat un e-instrument pentru promovarea sănătății

Specialiști și manageri în sănătatea publică, dezvoltatori IT s-au întrunit miercuri, 8 august curent, pentru a discuta despre elaborarea primului portal pentru promovarea sănătății și anume aprobarea funcționalității portalului și repartizarea responsabilităților privind conținutul informațional.

 

Inițial portalul se va axa pe următoarele domenii: fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică și regimul alimentar nesănătos. Aceștia sunt printre factorii de risc comportamentali principali, care contribuie la răspândirea bolilor netransmisibile. Astfel încât, neglijarea acestor riscuri determină o incidența mărită a bolilor cardiovasculare și oncologice asupra populației țării.

 

„Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale salută elaborarea în premieră a unui portal pentru promovarea sănătății, deoarece promovarea modului sănătos de viață al populației Republicii Moldova este un obiectiv esențial al sistemului de sănătate, trasat în toate politicile naționale și are valențe strategice pentru dezvoltarea țării”, a menționat secretarul de stat, Aliona Serbulenco.

 

Astfel, primul portal pentru promovarea sănătății în Republica Moldova va fi similar cu cel gestionat de către Institutul Național pentru Dezvoltarea Sănătății din Estonia (ENIHD). La prima etapă, portalul va fortifica comunicarea pe intern a specialiștilor, care lucrează în domeniul promovări sănătății în instituții de învățământ (grădinițe, școli), instituții medicale, municipalități și comunități.

 

Potrivit specialiștilor, portalul pentru promovarea sănătății este un e-instrument de profilaxie a sănătății, care va avea o rată înaltă a rentabilității investiției și va contribui la diminuarea presiunii asupra sistemului de sănătate publică.

 

Menționăm că, elaborarea primului portal de promovare a sănătății ” este finanțată de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare, constituind o activitate din cadrul proiectului „Dezvoltarea e-instrumentelor de acces la informații în prevenirea maladiilor netransmisibile” și va implementat de către A.O. ProDia din Estonia și A.O. Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate, Moldova.