A A A

 

Republica Moldova și Ungaria vor colabora în domeniul sănătății și asigurărilor medicale

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Capacităților Umane al Ungariei au semnat un Memorandum de Cooperare privind consolidarea relațiilor bilaterale și cooperarea în domeniul sănătății pentru anii 2019-2020.

 

Memorandumul a fost semnat de către secretarul general de stat al MSMPS, Boris Gîlca și Miklós Kásler, ministrul  Capacităților Umane din Ungaria, în cadrul Conferinței Ministeriale Regionale privind Parteneriatul și Cooperarea în domeniul Oncologic, care se desfășoară în perioada 12-14 iunie, la Budapesta, Ungaria, la care participă delegația din Republica Moldova. 

 

Conform documentului semnat, țările vor colabora în domeniul asistenței medicale primare, sănătății publice, prevenirea bolilor transmisibile și nontransmisibile, dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală și în domeniul asigurărilor medicale. 

 

De asemenea, în cadrul conferinței, Republica Moldova a semnat o Declarație privind cooperarea în domeniul instruirii, cercetării și dezvoltării domeniului oncologiei între țările regiunii centrale și de est și regiunii Asiei Centrale.  Documentul a fost semnat de 28 de țări, participante la eveniment, care urmează să colaboreze în domeniul prevenirii, diagnosticării și tratării cancerului.

 

În cadrul conferinței, Boris Gîlca a ținut un discurs în care a menționat că accesibilitatea la serviciile de diagnostic și tratament a cancerului în Republica Moldova este o prioritate în cadrul Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025. 

 

„Ne propunem ca pînă în anul 2025 să reducem mortalitatea prin cancer în țară cu 7%. Aceasta declarație semnată astăzi va aduce plus valoare eforturilor țării noastre de a realiza acest obiectiv”, a subliniat secretarul general de stat. 

 

Menționăm că, din  delegația Republicii Moldova fac parte directorul IMSP Institutului Oncologic, Larisa Catrinici,  d.h.ș.m., profesor cercetător,  Larisa Sofroni și Excelența Sa, Ambasadorul RM în Ungaria,  Oleg Țulea.

 

Pe parcursul conferinței, vor fi prezentate experiențele țărilor participante în controlul cancerului, dezvoltarea serviciilor specializate și tratamentul cancerului bazat pe dovezi.