A A A

 

Republica Moldova și Italia au discutat despre importanța semnării Acordului de securitate socială

La 30 ianuarie curent, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a avut o întrevedere cu Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Excelența Sa, Valeria Biagiotti, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea dintre Republica Moldova şi Italia în domeniul securității sociale, migrației de muncă și protecției copilului, cu accent pe procesul negocierii Acordului de securitate socială dintre ambele state.

 

Svetlana Cebotari a menționat despre importanța colaborării cu Guvernul Republicii Italiene, ca partener strategic al țării noastre pe mai multe domenii, subliniind necesitatea semnării Acordului de securitate socială, pentru a asigura drepturile la prestații sociale pentru cei 200 000 cetățenii care locuiesc și muncesc pe teritoriul Italiei.

 

La rândul său, E.S Valeria Biagiotti, a accentuat deschiderea Italiei pentru a oferi suport Ministerului și a reiterat interesul țării sale pentru a urgenta procesul de negociere a Acordului, iar în acest sens, delegațiile ministerelor celor două state urmează să se întâlnească și să discute prevederile proiectului acordului de securitate socială.

 

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

 

La fel, doamna Ambasador a declarat că în viitorul apropiat, în contextul reîntregirii familiilor, va demara un nou proiect în cadrul căruia, cetățenii Republicii Moldova, rude ale persoanelor stabilite în statul italian, vor beneficia de cursuri de limbă italiană.

 

Colaborarea dintre Guvernul Republicii Italiene și Guvernul Republicii Moldova a început din anul 2011, odată cu semnarea Acordului în domeniul migrației de muncă. În baza Acordului, pe parcursul anilor 2012-2013 au fost realizate un șir de Programe de instruire profesională în domeniul limbii italiene și educației civice, destinate cetățenilor din Republica Moldova, potențiali lucrători migranți în Republica Italia.