A A A

 

Republica Moldova menține o cooperare internațională puternică pe transferul de expertiză în domeniul politicilor medicale şi sociale

În perioada 27-30 noiembrie secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca participă, la New York, la Forul Global al Organizaţiei Națiunilor Unite pe cooperarea Sud-Sud şi Traingulară.

 

Evenimentul este organizat de Biroul Națiunilor Unite pentru Cooperare Sud-Sud (UNOSSC), în colaborare cu agențiile Națiunilor Unite și alți parteneri de dezvoltare. 

 

 

Republica Moldova este unica ţară din regiunea Europei de Est invitată la reuniunea tematică mondială, care promovează parteneriate strategice și flexibile prin învățare reciprocă pe principiile proprietății naționale, respectării suveranității și egalității între parteneri. Evenimentul reunește peste 200 oficiali de rang înalt din cca 60 de state, iar inaugurarea oficială a avut loc cu participarea  Secretarului General ONU, António Guterres.

 

După cum a fost menționat în cadrul forului, Republica Moldova a avansat profund pe domeniul de reforme sociale și medicale, a politicilor pentru tineret, strategiilor demografice și aplicarea metodologiei de integrare a îmbătrânirii în politicile sectoriale – toate ca „modele de bune practici” pe platforma de cooperare Sud-Sud.

 

În cadrul sesiunilor plenare, Boris Gîlca a avut câteva intervenții ca raportor pe împărtăşirea experienței pe dimensiunile de instituționalizare a capacităților de cercetare demografică, reformării asistenței medicale primare și a sănătății publice, promovarea serviciilor prietenoase tinerilor, demararea programului „Prima Casă” pentru accesul familiilor tinere la creditele ipotecare prin garantarea parțială sau totală a acestora de către stat, precum şi reformarea și unificarea sistemului de pensii cu accent pe echitatea socială.

 

„Guvernul Republicii Moldova menține o cooperare internațională puternică și o abordare robustă privind transferul de expertiză și cunoștințe în domeniul politicilor medicale și sociale, astfel demonstrează contribuția la cooperarea Sud-Sud şi Triangulară printr-o varietate de proiecte sectoriale și inițiative de vecinătate având ca prioritate integrarea în Uniunea Europeană”, a specificat de la tribuna ONU, Boris Gîlca.

 

„Totodata, Guvernul Republicii Moldova a elaborat Strategia de dezvoltare „Moldova 2030”, aliniată în totalitate la angajamentele internaționale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE”, a concluzionat secretarul general de stat.

 

În cadrul reuniunii din New York, secretarul general de stat a avut întrevederi cu Jorge Chediek, Trimis Special al Secretarului General pentru Cooperarea Sud-Sud și director UNOSSC, cu Natalia Kanem, Director Executiv al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), Nune Mangasaryan, Manager Programe de Parteneriat Cartierul General UNICEF (ex reprezentant UNICEF Moldova) şi cu Ramiz Alakbarov, Director Programe de la Cartierul General UNFPA.
 

Înalţii oficiali ONU au accentuat progresele Republicii Moldova în construirea unei guvernanțe transparente și responsabile, asigurarea unei creșteri economice durabile şi implementarea politicilor sociale bazate pe respectarea drepturile omului.

 

Cooperarea Sud-Sud şi Triangulară reprezintă un element important al cooperării internaționale pentru dezvoltare cu impact economic, social, medical ş.a., care oferă oportunități pentru dezvoltare umană şi angajează strategic toți actorii din domeniul dezvoltării, sectorul privat, societatea civilă, organizații academice pentru a contribui la realizarea Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030.