A A A

 

Republica Moldova împreună cu țările din Europa de Sud-Est își unesc eforturile în controlul și combaterea HIV/SIDA și a Tuberculozei

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a participat astăzi, 7 mai, la Reuniunea Miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est de la Skopje, Macedonia, în cadrul căreia au discutat despre răspunsurile durabile la HIV SIDA și Tuberculoză.

 

Reuniunea este organizată de Ministerul Sănătății din Macedonia și Fondul Global, la care au participat Premierul macedonean, Zoran Zaev, ministrul Sănătății din Macedonia, Venko Filipce, președintele Consiliului pentru Fondul Global, Aida Kurtovic și miniștrii din 11 țări: Moldova, România, Croația, Bulgaria, Albania, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Cosovo, Serbia, Muntenegru și Ucraina.

 

În cadrul reuniunii, miniștrii au discutat despre cele mai bune practici în finanțarea, guvernanța, consolidarea și prevenirea TB și HIV, dar și colaborarea cu ONG-urile naționale pentru a sprijini acțiunile statului în combaterea acestor maladii.

 

În discursul său, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că Republica Moldova, datorită Programelor naționale de control și acțiunilor statului în prevenirea acestor maladii, a înregistrat unele ameliorări, dar totuși cifrele sunt unele îngrijorătoare. De asemenea, aceasta a accentuat că ambele programe sunt eficiente si transparente, coordonate de Consiliul Național de Combatere a tuberculozei si infecției HIV/SIDA, o platforma fezabilă și incluzivă de discutare a angajamentelor și luare a deciziilor cu implicarea nemijlocită și pro-activă a populațiilor cheie și partenerilor de dezvoltare.

 

Datorită suportului financiar oferit de Fondul Global, în anul 2017, prin intermediul a două ONG-uri active în domeniu, a fost pus în aplicare un mecanism național de contractare a serviciilor de reducere a riscurilor de îmbolnăvire cu TB. La fel, sunt implementate proiecte de distribuire a consumabilelor prin intermediul farmaciilor, privind prevenirea HIV. Unele din ele devenind bune practici recunoscute pe plan internațional și sunt preluate de alte țări ale lumii.

 

În anul 2018, Fondul Global va oferi asistență financiară pentru servicii de prevenire și tratament pentru HIV, în cadrul a 18 penitenciare din Republica Moldova și tratament anti-retroviral pentru circa 33.228 persoane. În cadrul reuniunii, Ministrul a reiterat importanța implicării Fondului Global pentru a susține în continuare țara noastră în realizarea descentralizării sistemului de oferire a tratamentului anti-retroviral, îmbunătățirii calității datelor epidemiologice privind tuberculoza și HIV/SIDA și implementarea programului de tranziție la finanțarea locală.

 

La finalul discuțiilor, țările participante și-au asumat angajamentul de a colabora pentru controlul și combaterea TB și HIV/SIDA în cadrul țărilor din Europa de Sud-Est, de a crește contribuția financiară locală a Guvernului, precum și dezvoltarea parteneriatelor cu societatea civilă și sectorul privat, pentru a asigura respectarea tuturor drepturilor persoanelor la servicii de prevenire și tratament.

 

„Sunt sigură că Consiliul Administrativ al Fondului Global, întrunit la Skopje în aceste zile, va considera așteptările naționale și regionale ale miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est. Experiența împărtășită astăzi de către țările din această regiune demonstrează încă o dată că succesul în domeniul prevenirii combaterii tuberculozei și HIV/SIDA depinde în mare parte de angajament, responsabilitate și suport”, a menționat Svetlana Cebotari.

 

Menționăm că, în Republica Moldova, circa 7290 de persoane sunt la evidență cu HIV/SIDA și circa 3358 de persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză.