A A A

 

Republica Moldova a fost menționată la Conferința Globală de la Astana, ca țară care a înregistrat progrese în asistență medicală primară

Republica Moldova se numără printre țările din regiunea Europeană care au realizat schimbări în medicină de familie. Acest lucru a fost vociferat de directorul regional pentru Europa al OMS, dr. Zsuzsanna Jakab, în cadrul raportului privind realizările în asistență medicală primară, la Conferința Globală privind rolul asistenței medicale primare, de la Astana.

 

Raportul „De la Alma-Ata la Astana: asistența medicală primară - reflectând asupra trecutului, transformând viitorul” reflectă progresul realizat în domeniul asistenței medicale primare în regiunea europeană în ultimele patru decenii și împărtășește exemple de inovații naționale asistența medicală primară.

 

Conform raportului, în mai mult de 10 țări din regiune, asistentele medicale și moașele sunt în măsură să prescrie medicamente.

 

 

În Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Slovenia, Suedia, Ucraina și Regatul Unit, pacienții au posibilitatea să își aleagă medicul de familie. Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia și altele, lucrează pentru a spori rolul municipalităților, au integrat serviciile de sănătate și sociale la nivel local și au pus în practică aranjamente inovatoare de organizare și guvernanță. Belgia, Franța, Germania, Turcia și Regatul Unit oferă stimulente financiare, cum ar fi remunerații mai mari, indemnizații sau prime pentru a încuraja medicii de familie să lucreze în zone defavorizate.

 

În multe țări din Europa de Est și din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstanul, numeroase inițiative de telemedicină s-au dezvoltat pentru a ajunge la zone defavorizate și îndepărtate, cu specialități de cardiologie, pulmonologie și neurologie.

 

Lecțiile invățate, problemele, dar și realizările în domeniul asistenței medicale primare au fost discutate de către reprezentanții a 141 de țări în cadrul conferinței globale privind asistența medicală primară, organizată cu prilejul aniversării a 40 de ani de la Declarația de la Alma-Ata.

 

Temele de pe ordinea de zi au inclus promovarea rezultatelor echitabile ale sănătății, satisfacerea nevoilor populațiilor marginalizate și abordarea factorilor determinanți ai sănătății, prevenirea și reacția la situațiile de urgență, integrarea serviciilor între furnizori și instituții, consolidarea forței de muncă în domeniul sănătății, dezvoltarea noilor tehnologii și inovare și încurajarea planuri de acțiune multisectoriale și parteneriate.

 

În cadrul evenimentului, reprezentanții țărilor din întreaga lume au adoptat Declarația de la Astana, prin care și-au asumat angajamentul de a îmbunătăți asistență medicală primară acordată populației.

 

Republica Moldova este în plin proces de reformare a asistenței medicale primare, pentru a acoperi cu medici de familie toate localitățile rurale din țară. La fel, începând cu luna august curent, specialiștii medicali merg în toate zonele rurale pentru a consulta populația și prevenirea maladiilor.

 

Ca și în 1978, Conferința este organizată de OMS, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Guvernul Kazahstanului.